Cikkek

A tájékozottság fél egészség. Kövesd rendszeresen megújuló cikkeinket, hogy mindig értesülj a legújabb érdekességekről!

A mikrobiom és az anyagcsere kapcsolata - Szinte ezer szál köti őket össze

A felgyorsult mikrobiom kutatás során bizonyítottá vált, hogy a 2-es típusú cukorbetegség, annak szövődményei és a bél védekező funkciója között szoros összefüggés van. A bél diszbiózisa miatt a mikrobiom összetétele, a mikroorganizmusok, a jótékony baktériumok mennyisége, aránya változik, amely többek között az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának melegágya. Hogy jobban megértsük a kapcsolatot az anyagcsere-folyamatok és a mikrobiom között, érdemes áttekintenünk az alapvető fogalmakat és az ok-okozati viszonyokat.

Melyik a legjobb probiotikus készítmény?

A probiotikus vagy másnéven élőflórás készítmények útvesztőjében könnyű eltévedni, ugyanis összetételük különbözik egymástól, így hatásukat sem tekinthetjük egyformának. Azonban ebben a cikkünkben kiutat mutatunk. Igyekszünk érthetően elmagyarázni, hogy mire érdemes figyelni az élőflórás készítmények megválasztásánál. Emellett abban is segítséget nyújtunk, hogy mikor és hogyan érdemes kiegészítőhöz nyúlnunk a bélflóra helyreállítása és egészségének megőrzése érdekében.

Ünnepi nyitvatartás a ProGastronál!

Köszönjük, hogy egész évben bizalmat szavazott nekünk! Találkozzunk 2024-ben is!

Melyek a leggyakoribb fertőzések óvoda- és iskolakezdéskor?

Alig kezdődött el az óvoda-, iskolaszezon mégis már kétszer otthon kellett maradni a picinek? Ismerős? Láss tovább a tüneteken! Előzd meg a betegségeket!

Gyerekkori hasfájás - kamu vagy komoly

A stressz szerepe a gyermekkori hasfájás hátterében a legtöbb esetben magától értetődik, de vajon mindez szervi problémákhoz is vezethet? Igen. Vedd komolyan!

Mit tegyünk, ha gyermekünknek hasmenése van?

A hasmenés a gyermekkor velejárójára. Szinte nincs olyan gyermek, aki legalább egyszer - de akár többször - ne esett volna át egy hasmenéses fertőzésen csecsemő-, óvodás vagy iskolás korában. Inkább egy kellemetlen és zavaró probléma ez, ami kevés esetben fordul veszélyessé. A fokozott figyelem - mint minden betegségnél - azonban itt is nélkülözhetetlen.

Testi-lelki egyensúly, boldog belek: mi kell hozzá?

Ahányan vagyunk, annyiféle praktikával rendelkezhetünk az egészséges életmód kialakításához. A helyes táplálkozás - a megfelelő vitaminok, tápanyagok biztosítása -, a rendszeres testmozgás, a tudatos pihenés mind hozzájárulnak a jó közérzethez. De mégis mit tehetünk annak érdekében, hogy testi-lelki egyensúlyunk megmaradjon? Cikkünkben most olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amelyek hozzájárulnak az egészséges életmód, a bélrendszer támogatásához.

Hasmenés diéta: Mit együnk hasmenés esetén?

Hasmenés diéta tudnivalói a gyors felépüléshez. Milyen táplálékot és mikor fogyasszunk? Mit tanácsos elkerülni?

Természetes immunerősítők az antibiotikum mellé

Antibiotikum mellé elengedhetetlen a megfelelő probiotikus készítmény szedése, amellyel kivédhetők a kellemetlen mellékhatások.

Allergiás gyermek nyaralása, táboroztatása

A te gyermeked is allergiával küzd? Bizonyára téged is foglalkoztat az a kérdés, hogy hogyan és hol nyaraljatok vagy akár, hogyan engedd el egy táborba? Orvosunk tanácsaival segítünk, hogy mire figyelj oda.

A hasmenésről

Mi a hasmenés? Könnyű a kérdés? Meglepő, de a legtöbben meggyőződésük ellenére rosszul azonosítják. Te közéjük tartozol?

A bél mikrobom és az immunrendszer

Te tudod, hogy mi az a mikrobiom és hogyan segít a járvány elleni védekezésben? A kutatások szerint kiemelt a mikrobiom javításának fontossága, mely az immunrendszer támogatásával, a felülfertőződés elleni védelemben játszik fontos szerepet. Olvasd el hogyan!

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol