Közzétéve:

Szivárgó bél szindróma – 2. rész

Tudtad, hogy a legnagyobb felület a gyomrod és bélrendszered, melyen keresztül a tested érintkezik a külvilággal? Összesen másfél teniszpálya méretet tesz ki ez a szervrendszer. Hihetetlen, de igaz. Tisztában vagy vele, mi történik, ha ez a védelmi szakasz meggyengül? Hallottál már az áteresztő bélről? Idegenvezetésünkkel ismét egy fontos témába kalauzolunk.

Leaky gut. Szivárgó bél. Áteresztő bél. Ezekkel a fogalmakkal egyre gyakrabban találkozunk. Jelentésük azonos, hogy valamilyen okból a bél “áteresztővé” válik. Azaz szivárgó bél szindróma alakul ki. De mi áll a probléma mögött? Vegyük most sorra a leggyakoribb okokat!

Hogyan alakulhat ki a szivárgó bél szindróma?

A bél védelmi rendszerének károsodása szivárgó bél szindrómát okozhat.

Ahogyan az előző részben említettük, az első védelmi vonal elsőként fog károsodni. Az az a bélflóra vagy mikrobiom.

Minden olyan tényező, mely a mikrobiom és a bélhámsejtek károsodását okozza, a sejtek közötti “cipzár” szétnyílását is eredményezheti. És ezzel ki is alakult a leaky gut vagy áteresztő bél vagy szivárgó bél szindróma.

A LEGGYAKORIBB OKOK:

Gyógyszerek

  1. tavaszán megjelent egy kutatás a Nature című tudományos újságban arról, hogy a gyógyszerek 25%-a ugyan úgy károsítja a bélflórát, mint az antibiotikumok, vagyis elpusztítják a jótékony baktériumokat is.

Ez megdöbbentő.

Ide tartoznak az antibiotikumok mellett a  nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők (pl. ibuprofen, paracetamol, diklofenac), melyeket nagyon gyakran használunk láz, gyulladás és fájdalomcsillapításra.

Illetve károsítják a bélflórát a gyomorsav csökkentő gyógyszerek is.

Stressz

Stresszhelyzetben a szervezet stresszhormonokat (pl. adrenalint) termel, melyek hatására az életfontosságú szervek felé terelődik a vér, így a bélben a véráramlás és az oxigén szintje lecsökken, ami a mikrobiom károsodásához is vezet.

Fizikai stressz

Az intenzív sport a szervezet számára fizikai stressz. Sokakat meglephet a tény, hogy a mikrobiom károsodása már az 1 órát meghaladó intenzív edzés után kimutatható, az immunrendszer működése is lecsökken. Ilyenkor a sportoló edzés után 1-3 órán keresztül fogékonyabb a légúti fertőzésekre.

 Nem megfelelő táplálkozás

Az erős fűszerek, számunkra idegen az élelmiszeriparban egyre gyakrabban használt mesterséges adalékanyagok, rostszegény táplálkozás szintén károsíthatják  a mikrobiomot ezáltal áteresztést eredményezve.

Ezek a hatások kezdhetik ki az egyik legalapvetőbb, mégis legkiemelkedőbb szervrendszerünket. Olvasd el cikksorozatunk folytatását is, a 3. részt, melyben a szivárgó bél szindróma szövődményeiről tudhatsz meg mindent, amit kell.