Közzétéve:

Jótékony baktériumaink

A bélrendszerünk hossza mintegy 9 m, teljes felülete kb. 400 m2, ami egyértelművé teszi, hogy a bélrendszerünk a legnagyobb felület, amellyel a külvilággal érintkezünk. Ennek következtében az immunsejtjeink 70- 80%-a a bélben helyezkedik el.

Az itt zajló emésztési-felszívódási és immunológiai folyamatokat több milliárd jótékony bélbaktérium segíti. A jótékony baktériumok fontos feladata az immunrendszer működésének biztosítása, a bélbe került különböző kórokozók, idegen anyagok felismerése, az immunsejtek mozgósítása, a tápanyagok megfelelő felszívódásának, emésztésének segítése, illetve különböző vitaminok (K- és B-vitamin) termelése.

Ezen kívül velünk együtt élnek olyan baktériumok és gombák is, melyek képesek betegséget okozni. Ez azonban csak akkor tud megtörténni, ha a jótékony baktérumok száma valamilyen oknál fogva lecsökken.

Mi csökkentheti le a jótékony baktériumok számát?

Közismert tény, hogy az antibiotikum kúra hatására csökken a jótékony baktériumok száma a bélben. Az antibiotikumnál még gyakoribb okok a különböző nem steroid tipusú gyulladáscsökentő gyógyszerek, savcsökkentő gyógyszerek, és étel- adalékanyagok. A pszihés stressz és a fizikai megterhelés, mint pl.a versenysport a bélfalban nagyon lecsökkenti a vérellátást, ezért az oxigénhiány miatt nagyon sok jótékony baktérium elpusztul.

A különböző bélfertőzések, a nem megfelelő diéta, hasmenés szintén megváltoztathatják a bélflóra egyensúlyát, de a különböző méregtelenítések után is fontos rendezni a bélflórát. Ez megoldható, ha ezeket a jótékony baktériumokat bevisszük a szervezetünkbe.

Mik is  azok a probiotikumok?

A probiotikumok olyan baktériumok, melyek élőek, a bél szempontjából fontosak és meghatározóak  (leginkább Lactobacillusok és Bifidobacteriumok), megfelelő mennyiségben szájon át alkalmazva kedvező hatással vannak az emberi szervezetre.

A különböző probiotikumokat tartalmazó készítmények a bakteriumok számának és tipusának , illetve a baktériumok egymásra gyakorolt hatásának megfelelően befolyásolják a bélflóra egyensúlyát. Speciális összetételüket a tudományos eredmények felhasználásával alakítják ki, ugyanis egyes baktériumok segítik, míg mások akadályozzák egymás hatását, így fontos hangsúlyt helyezni a megfelelő összetételre és csíraszámra is.

Már időszámításunk előtt is ismerték!

Az egészség szempontjából előnyös baktériumokat tartalmazó ételek jó hatásáról már az Ószövetségben is találhatunk utalást, miszerint „Ábrahám hosszú életét a savanyított tej fogyasztásának köszönhette” (Genesis 18:8).

Az 1908-ban Nobel díjjal kitüntetett Mecsnyikov kifejtette, hogy a Lactobacillus tartalmú fermentált tejtermékek (aludttej) fogyasztása csökkenti a bélben levő, toxint termelő „káros” baktériumok számát és ezek fogyasztásával magyarázta a bolgár parasztok hosszú élettartamát.

Írta: Dr. Pelle Judit