Szivárgó bél szindróma - 3. rész

Ha szervezeted azon része károsodik, amelyen keresztül a legnagyobb felületen érintkezel a külvilággal, sajnos magától értetődik, hogy védtelenné válhatsz sok káros, kívülről érkező behatással szemben. Összefoglaljuk, az áteresztő bél hogyan hat a tested más területeire és hogyan léphetsz a javulás útjára.

Szivárgó bél szindróma - 3. rész

Leaky gut. Szivárgó bél. Áteresztő bél. Ezekkel a fogalmakkal egyre gyakrabban találkozunk. Jelentésük azonos, hogy valamilyen okból a bél “áteresztővé” válik. Azaz szivárgó bél szindróma alakul ki. Tudnod kell, hogy a történet itt nem ér véget. Beszéljünk most a szövődményekről, helyreállításról!

A leaky gut következményei

Ha a bél védelmi rendszerének első vonala, a bélflóra károsodik, a többi védelmi rendszer sem bírja sokáig. Károsodnak a bélhámsejtek, a sejtek közötti “cipzár”, majd az immunrendszer is.
Ha a „szivárgó bél” kialakul, a vér és nyirokereken keresztül bejutnak a szervezetbe számunkra káros anyagok. A bélfalban illetve a szervezet más pontjain gyulladásos folyamat alakul ki, az immunrendszer válaszol, megindul az ellenanyag és más gyulladáscsökkentő anyagok termelése.

A szövődményekről

Sok esetben jön létre így étel-intolerancia, ételallergia, gyulladásos bélbetegségek, bőrgyulladások. A mikrobiom elváltozásának szerepe van egyes idegrendszeri betegségek (pl. depresszió, autizmus, Alzheimer-kór, Parkinson-kór) kialakulásában, izületi betegségek megjelenésében cukorbetegségben, inzulin rezisztenciában.
Az, hogy milyen eltérés, betegség alakul ki több tényezőtől függ. Természetesen genetikai okoktól is. Illetve a bélflóra elváltozása egyes betegségekben jellegzetes, de még sok tényező tisztázatlan.

Diagnosztizálás, helyreállítás

A széklet genetikai vizsgálatával meghatározható a mikrobiom összetétele és nyomon követhető annak változása.
A helyreállításhoz életmódváltásra van szükség: fontos az egészséges táplálkozás, sok gyümölcs és zöldség fogyasztása, rendszeres testmozgás, elegendő alvás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás megszüntetése. Megfelelő jótékony baktériumok bejuttatásával is segítségére lehetünk a szervezetünknek.

Háromrészes cikksorozatunk részletes képet adott a szivárgó bél szindrómáról. A bélrendszer működéséről, rendellenességeiről, valamint szövődményeiről. Ami a legfontosabb a témával kapcsolatban, az a tájékozottság és az éberség. A korán felismert, jellegzetes panaszokkal már félúton vagyunk a helyreállítás felé.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol