Szivárgó bél szindróma - 1. rész

Létezik benned egy másfél teniszpálya összméretű rendszer, mely elengedhetetlen bástyája egészségednek. Tudod, melyik az? Tisztában vagy vele, mi történik, ha ez a védelmi szakasz meggyengül? Hallottál már az áteresztő bélről? Idegenvezetésünkkel ismét egy fontos témába kalauzolunk.

Szivárgó bél szindróma - 1. rész

Leaky gut. Szivárgó bél. Áteresztő bél. Ezekkel a fogalmakkal egyre gyakrabban találkozunk. Jelentésük azonos, hogy valamilyen okból a bél “áteresztővé” válik. Azaz szivárgó bél szindróma alakul ki.

Egészséges esetben a bél nem szivárog. Ezért is olyan fontos, hogy jobban megismerd és felismerd a rendellenességet családodban vagy netalán saját panaszaidat megfigyelve. Ránk most is számíthatsz!

A bél, mint védelmi rendszer

A külvilággal a gyomron, bélrendszeren keresztül érintkezünk a legnagyobb felületen.Ha a bélfodrokat és a mikroszkópikus méretű bolyhokat is kiterítjük, akkor gigászi eredményt kapunk. Gondoltad volna, hogy ez 400 m², azaz másfél teniszpálya méretét teszi ki?
Ezen a felületen történik az ételek emésztése, felszívódása.
Sőt, ez a nagy felület igen erős védelmet is biztosít számunkra.

A triumvirátus

Ennek a védelmi rendszernek - barriernek - első állomása a bélflóra, vagy ahogyan mostanában nevezik: mikrobiom. A bélflórában lévő jótékony baktériumok képesek

  • elpusztítani a bélbe bekerülő kórokozókat,
  • “kiszűrik” a különböző toxinokat, rákkeltő anyagokat,
  • olyan anyagokat termelnek, melyek táplálják a bélfal sejtjeit,
  • részt vesznek a nyák-képzésben is, ami bevonja a bél belső felszínét,
  • B-vitaminokat, folsavat, rövid láncú zsírsavakat termelnek,
  • „tájékoztatják” az immunrendszert a kórokozók és káros anyagok jelenlétéről.

A második védelmi vonal, a bélhámsejt

Ezen keresztül történik a tápanyagok felszívódása. A sejtek között van egy „cipzár”, ami nem engedi, hogy bejusson számunkra káros anyag a szervezetbe. A bélflóra vigyáz erre a cipzárra, illetve segít a kijavításában, ha az károsodna.

A harmadik védelmi vonal, a bél saját immunrendszere

Mely a szervezetben lévő összes immunsejt 70-80% -a. És ez így jó, hiszen - mint írtuk - bélrendszerünk óriási felületen találkozik a külvilágból érkező anyagokkal, behatásokkal, hasznos és számunkra veszélyes anyagokkal is. Bizony, jócskán elkél itt a megfelelő immunitás.

Így működik az egyik legalapvetőbb, mégis egyik legkiemelkedőbb szervrendszerünk. Olvasd el cikkünk folytatását is, melyben a rendelleneségéről tudhatsz meg mindent, amit kell.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol