Parkinson? Depresszió? Mikrobiom!

A bélflóra és a mentális betegségek kapcsolata immár megkérdőjelezhetetlen. Őrizd meg a mikrobiom jótékony baktériumait, őrizd meg egészséged!

Parkinson? Depresszió? Mikrobiom!

A bél- és az idegrendszer közötti kapcsolat évtizedek óta kutatások tárgya. Az utóbbi 8-10 évben azonban a kutatások nagyon felgyorsultak. Állatok megfigyelése igazolta, hogy a stresszhelyzetben kialakuló hangulatromlás befolyásolható a mikrobiom javításával.

 

Az elmúlt években a bél-agy tengely területén végzett kutatásokból kiderült, hogy az emberi mikrobiom összetétele és az életminőség-hangulatzavar között egyértelműen igazolható az összefüggés. 

 

Egyes baktériumok, melyek butirát nevű anyagot termelnek (a butirát egy rövid láncú zsírsav, melyet baktériumok állítanak elő a bélben a táplálékkal bevitt rostokból), magas életminőséget mutató embereknél nagy számban kimutathatóak, míg depressziósoaknál számuk nagyon alacsony. További vizsgálatok kimutatták, hogy a baktériumok feladata a dopamin nevű anyag termelése, mely nagyon fontos ingerületátviteli molekula a központi idegrendszerben. Hiányának következménye a Parkinson- kór.

Ugyancsak a bélbaktériumok állítják elő a serotonin nevű ingerületátviteli fehérjét, melynek alacsony szintje depressziót okoz.

 

Amennyiben a mikrobiom összetétele és mennyisége nem megfelelő, ezen anyagok előállítása sem lesz megfelelő. Ezt az agy érzékeli a bolygóidegen keresztül (ez az úgynevezett X. agyideg, mely a belső szervek beidegzését végzi) és hangulatzavart okozhat.

A bél mikrobiomjának tehát nem csak az emésztésben, az immunrendszer működésében van főszerepe, hanem a mentális egészség megőrzésében is döntő fontosságú makulátlan működése.Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol