Orvosunk tanácsai óvoda- és iskolakezdéshez

Iskola - régi és új ismerősök, mint bacilusok és vírusok. Újra közösségbe kerül gyermekünk, a hőmérséklet is lehül. Segítünk, mire figyelj oda ebben az időszakban, hogy könnyebben menjen az évkezdés és megőrizzétek egészségeteket.

Orvosunk tanácsai óvoda- és iskolakezdéshez

Hallod a csengőt? Nos, ez nem csak az iskola hívogató zaja, hanem a biológiai óránk is jelez ilyenkor, mikor eljön szeptember. Új évszak, új napirend, változik a forgalom, változik a környezetünk is. Persze, hogy hatással van ez gyermekünkre. Halld meg az ő csengőszóját is, orvosszakértőnk segít, mire figyelj ebben a szezonban.

Higiéniából jeles

A szeptemberi iskolakezdésnél a gyerekek újra közösségben töltik a nap nagy részét. Ilyenkor gyakrabban jelentkeznek felső légúti hurutok, illetve hányással, hasmenéssel járó fertőzések. Ennek oka, hogy az osztályteremben (ez igaz az óvoda- és bölcsőde-kezdésre is) nagy a cseppfertőzéssel és közvetlen kontaktussal terjedő betegségek átadásának esélye. Igénybe veszi ez az immunrendszert, gyakran gyors visszafertőződés is kialakul. Nagyon fontos felkészülni és felkészíteni a gyerekeket az említett “kihívásokra”.
Fel kell hívni a figyelmüket a gyakori kézmosásra, a zsebkendő használatára köhögéskor, tüsszentéskor, szünetben az osztálytermek szellőztetésére. Az iskola részéről szükséges a megfelelő higiénia betartása, a kilincsek, iskolapadok fertőtlenítő takarítására, a levegő gyakori cseréjére.

Egészséges bélflóra és D-vitamin-szint, a két eminens

Az immunrendszert is fel kell készíteni az ilyenkor természetes plusz terhelésre. Egészséges táplálkozással biztosítani kell a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelt. Ez megfelelő mennyiségű, minőségű zöldség, valamint gyümölcs fogyasztásával megoldható, ha szükséges, vitamin-készítménnyel pótolható.
Kisgyermekeknél gyakran előfordul vashiány és D-vitamin-hiány, ami az immunrendszer működését gyengíti. Sajnos az alacsony D-vitamin-szint a bölcsődéskor végére a gyerekek 70%-kát is érintheti.
A bélfalban található az immunrendszer 70-80%-ka. Így tehát a védekezőrendszerünk megfelelő működéshez szükséges az egészséges bélflóra is, ezért ennek megteremtése szintén része az óvoda- és iskolakezdésre való felkészülésnek.

Szúrópróba, avagy az oltásokról

Kötelező oltások iskolásoknál a 2018/2019-s tanévben:

  • szeptemberben a VI.évfolyamnál: MMR oltás (kanyaró, mumpsz, rubeola elleni oltás)
  • szeptemberben a VII. évfolyamnál: Hepatitis B első oltás (B típusú fertőző májgyulladás elleni oltás)
  • októberben a VI. évfolyamnál: dTap emlékeztető oltás (diftéria - tetanusz és szamárköhögés emlékeztető oltás)
Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol