Napsugárzás A-tól Z-ig

Vannak, akik ódzkodnak a Naptól és, akiket semmi pénzért nem lehet az árnyékba imádkozni. Bármelyik csoporthoz is tartozz, ebben a cikkben a tudományos háttértől a legfontosabb alapszabályokig mindent megtalálsz.

Napsugárzás A-tól Z-ig

A Nap a Földtől körülbelül 150 millió kilométerre van, mégis képes megérinteni minket. Szép bronzra festeni a bőrünket, vagy épp megperzselni, ha nem vagyunk elővigyázatosak. Ne tekintsd láthatatlan ellenségnek, inkább értsd meg a „működését” és tanuld meg „használni”! Segítünk!

Érdekel a tudományos háttér? Lássuk a száraz tényeket!

A Napban zajló kémiai, fizikai folyamatok hatására elektromágneses sugárzás jön létre, amely hullámok formájában terjed tovább. Ezek a hullámok a Föld légkörében elnyelődnek, szóródnak és a Földre már csak olyan hullámhosszúságú fény érkezik, mely mellett lehetséges az élet.
A látható fényen kívül van kisebb hullámhosszúságú fény, mely láthatatlan számunkra.

Ilyen az UV-fény is (ultraibolya vagy ultraviola fény), hullámhossza kisebb, mint a látható fény hullámhossza, ami 400-780 nm közötti.

Az UVA-sugárzás hullámhossza 315-400 nm. A beeső napfény legnagyobb része ez. Amit fontos tudni róla, hogy károsítja a kollagén rostokat, így öregíti a bőrt. Szerepet játszhat a bőrrákok kialakulásában is. A szoláriumok fénye is nagyrészt UVA-sugárzás.

Az UVB-sugárzás (280–315 nm) jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a D-vitamin-képződését, segíti az immunrendszer működését és hosszantartó barnulást érhetünk el általa. Azonban leégést is okozhat, ha nem vagyunk elővigyázatosak.

Az UVC-fény (100-280) elnyelődik, normális esetben nem éri el a földfelszínt. Azonban az ózonréteg elvékonyodásával átjuthat, és a bőr megvastagodásáért, erős pigmentálódásáért felel, valamint rákképződést okozhat.
Minél kisebb az UV-fény hullámhossza, annál veszélyesebb a bőrre.

Jóból is megárt a sok? Beszéljünk a napégésről is!

Nagyrészt az UVB-sugárzás okozza. A napozás után 1-3 órával a bőr kipirosodik, húzódik, fájdalmas, meleg tapintatú. Súlyosabb esetben felhólyagosodik, illetve általános tünetek is jelentkezhetnek, mint fejfájás, hányinger, rossz közérzet, hidegrázás. Ilyenkor fontos a bőr hűtése, valamint napozás utáni regenerálódást segítő krémek, sprék használata.
Hólyagos bőr, illetve általános tünetek jelentkezésekor fordulj orvoshoz!

Az erős napsugárzás amellett, hogy bőrrákot okozhat, azt már kevesebben tudják, hogy a szemet is károsíthatja.

Van számodra pár alapszabályunk a napfürdőzéséhez:

Az egyenletes barnulás és a napégés elkerülése érdekében érdemes betartani a napozás aranyszabályait.

  • 11-15 óra között húzódj árnyékba!
  • Mindig használj bőrtípusodnak megfelelő fényvédőszert!
  • Fontos tudni, hogy a napozószerek felkenést követően minimum 20 perccel kezdenek el hatni!
  • Használj UV-szűrővel ellátott napszemüveget!
  • Tűző napon használj mindig kalapot!
Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol