Napozási aranyszabályok szülőknek

Itt a napozási ABC a vakációra, amely mindent tartalmaz, amit csak tudnod kell.

Napozási aranyszabályok szülőknek

Ismered azt a mondást, hogy „még a széltől is óvni kell”? A család szeme fényét, a legkisebbeket, ha a széltől nem is, de a naptól biztosan védeni kell. Egészen pontosan a káros sugaraktól. Biztosan sokat hallottál már erről a témáról, de mi most összeszedtük neked a legfontosabb aranyszabályokat, melyek nélkülözhetetlenek a nyárhoz.

A Napból érkező sugárzás, az ún. kozmikus sugárzás. Ennek láthatatlan része az UV-sugárzás. Az UV-A sugarak hatására barnul a bőr, előfordulhat miatta bőrpír, gyulladás, de csak néhány nap múlva. Az UV-B sugárzás azonban rögtön bőrpírt, fájdalmas gyulladást okoz, „bántja” a szemet és felelős a fény hatására kialakuló ráksejtekért . Milyen érdekes, hogy egy hasznos vitamin, a D-vitamin képződéséhez is UV-B sugárzásra van szükségünk. Megnyugodhatunk, mert naponta 15-20 perc is elegendő a megfelelő mennyiségű D-vitamin létrejöttéhez, és ez a 15-20 perc még nem okoz kárt a szervezetben.

Hogyan óvjuk helyesen gyermekünk bőrét?

A gyermekek bőre nagyon érzékeny. Az első évben ne napoztassuk a babát! Mindig árnyékos helyre vigyük, viseljen bő, kényelmes UV-szűrős ruhácskát, kiskendőt vagy kalapot, ezzel tudjuk védeni őket a napszúrástól is.
3 éves korig szintén nem javasolt hosszú ideig kitenni a nap sugarainak a legkisebbeket. Az UV-szűrős ruházat, kiskalap ebben a korban is szükséges. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gyermek lábfején is nagyon vékony a bőr, könnyen leéghet, ezért legyen rajta kisszandál!
A kicsik bőrét fényvédő krémmel kenjük be 30 perccel a kinntartózkodás előtt. Figyeljünk arra is, hogy pancsolás után, mikor megtörölköztek, újra használjunk fényvédő krémet, naptejet.

A napszemüveg divatos és/vagy egészséges?

Az UV-szűrős napszemüveg se maradjon el! Hiszen a szemünket is védenünk kell a káros sugaraktól, nem csak a bőrünket. Így érdemes hozzászoktatni gyermekünket.

Mire kell még ügyelni?

Délelőtt 11 és délután 15 óra között a kicsikkel együtt kerüljük a napozást! Húzódjunk árnyékba, és ne felejtsük, hogy itt is szükség van a védelemre - megfelelő ruházatra, naptejre, kiskalapra -, mert az UV-sugarak nagy része átjut a felhőkön is.
A napvédelem mellett a melegben több folyadékra szintén szükség van, ezért gondoskodjunk arról, hogy gyermekünk rendszeresen, eleget igyon.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol