Mit tegyünk ha gyermekünknek hasmenése van?

A hasmenés oka legtöbbször fertőzés, amelyet baktériumok vagy vírusok okoznak. Segítünk, mire figyelj oda ha gyeremekednél hasmenés tüneteit észleled.

Mit tegyünk ha gyermekünknek hasmenése van?

A gyomor-bélrendszert érintő károsító hatásokra a szervezet gyakran hasmenéssel reagál. Hasmenésről akkor beszélhetünk, hogyha napi 3-nál többször jelentkező nagy mennyiségű, híg székletürítési történik. A hasmenés akut illetve elhúzódó formája maximum 14 napig tart, ezt meghaladó esetekben krónikus hasmenés alakulhat ki.

A hasmenést okozhatják:

 • baktériumok,
 • vírusok,
 • paraziták,
 • nem fertőző okok.

A hasmenések kialakulásában sokszor több folyamat is előfordul egyszerre.

Nézzük, hogy milyen tüneteket vehetők észre gyermekünkön hasmenés esetén?

 • A torok általában vérbő, a has feletti hallgatózással fokozott bélmozgás észlelhető, a has puffadt, gázos és az esetek egy jelentős részében a has tapintáskor enyhén vagy mérsékelt fokban nyomásérzékeny.

 • A másik tünet lehet a gyermek kiszáradása. Ez főleg akkor fordul elő, ha a gyermeknek sokszor van hasmenése, a tüneteket láz, hányás illetve elégtelen folyadékfogyasztás kíséri.

 • Gyermekeknél mindig nagyon komolyan kell venni a kiszáradás tüneteit, amelyek a lepedékes nyelv, az aláárkolt szemek, a bőr ráncolhatóságának növekedése, csecsemőknél a kutacs beesetté válása. Súlyos esetben a gyermek zavarttá, tájékozatlanná, aluszékonnyá válhat.

Hogyan segíthetünk gyermekünknek hasmenés esetén

 • Legfontosabb a kiszáradás megakadályozása. Ezt akár kortyonként adott hűvös folyadékkal (víz ill. gyógyszertárban kapható rehidráló oldattal) tudjuk megtenni. Később víz, tea is megfelelő.

 • Lehetőleg ne fogyasszon tejet, tejterméket, rostos, szénsavas üdítőt és kerülje a sült, fűszeres, zsíros ételeket.

 • Adjunk neki főtt, párolt, könnyen emészthető ételeket (főtt rizst, főtt krumplit).

 • Az alma és a banán is remek étel ilyenkor, a szervezet ugyanis hasmenés során sok káliumot veszít, amely fontos ion a szervezet számára, ezt pedig az alma, a banán kiválóan képes pótolni.

A diéta gondos betartása nagyon fontos, ugyanis sajnos sokan abba a hibába esnek, hogy megőrülnek, ha a kis betegnek jobb étvágya kerekedik. A bélfalnak szüksége van a regenerálásra, ezért az ételek visszaadásában fontos a fokozatosság.
Az élőflórás készítmények jótékony baktériumai a bélrendszerben elfoglalják helyüket, hiszen a szervezetünket védő bélflóránk a hasmenés során sérül, a fontos bélbaktériumok száma pedig kevesebb lesz.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol