Mire figyelj, ha strandolsz?

A strandolás olyan, mint egy mininyaralás. Persze, hogy hozzátartozik egy-egy lángos vagy fagyi. A melegben azonban fokozott fertőzésveszélyt jelenthetnek az ételek, italok. Figyelj a következőkre, hogy ne legyen gond!

Mire figyelj, ha strandolsz?

Sokszor a strandolás olyan egyszerű - fürdőruha, törölköző, pléd és már mehetünk is. Máskor bonyolult logisztika a vízi játékokkal, táskapakolással, szendvicsgyártással stb. Mikor végre kint vagyunk, fellélegezhetünk. Valóban? Nyilván ilyenkor is odafigyelünk a testi épségünkre, de vajon ezalatt a leggyakoribb fertőzések forrását is szem előtt tartod? Hiszen a strandon fürdünk, napozunk, eszünk, iszunk. 

De mit együnk és mit igyunk?

A strandokon számtalan kifőzde, lángosozó, palacsintázó, büfé, fagyis stb. található.
Mire figyeljünk? Az általános higiénés szabályok itt is érvényesek, viszont itt sokkal nagyobb az esély, hogy nem tartjuk be azokat.

  • Étkezés előtt moss kezet! Ez a strandon is érvényes, érdemes kézfertőtlenítő törlőt vagy gélt használni.

 

  • Ne egyél olyan ételt, mely nincs letakarva a büfésnél, így a legyek rászállhattak. Keress olyan helyet, ahol ezt megoldották!

 

  • Frissen készült ételt fogyassz!

 

  • Ételt ne tegyél közvetlenül az asztalra. A kenyérhez is kérj papírtálcát vagy szalvétát!

 

  • A fagylaltok fogyasztásával legyünk óvatosak. Ha lehet, inkább becsomagolt jégkrémet válasszunk.

 

  • A gyümölcsöket csak alapos mosás után fogyasszuk. Ne sajnáljuk az időt az ivócsapok megkeresésére!

 

  • Ne igyunk bele az üvegbe, hanem legyen nálunk saját pohár/műanyagpohár, mert a nyálból belekerülnek a baktériumok az üvegbe, és ott elszaporodnak. Valamint ételmaradék is kerülhet a palackunkba a fogak közül, ez is fertőzés forrása lehet. Ilyen esetekben a melegen már fél óra után fertőzött vizet fogunk inni.

 

  • Ezeken kívül ne hagyjuk szabadon a műanyagpoharat sem, mert az odatévedő legyek baktériumokat szállítanak, a korábbi „látogatási” helyeikről, amit rátesznek a mi ételünkre/poharunkra. Ez egy nagyon gyakori fertőzésforrás.

 

  • Lehetőleg ne tartsuk a melegen a folyadékokat. Ha van nálunk hűtőtáska, abba tegyük bele!

Tartsuk be a higiénés szabályokat a strandon is! Így lecsökken az esélye a nyári gyomor- és bélfertőzéseknek. Ami még szintén védelmet jelenthet, az az ép bélfal. A jótékony baktériumaival pont ott nyújt védelmet, ahová ezek a kórokozók elsőként bejutnak. Így tovább csökkenthetjük a nyári gyomor- és bélfertőzések esélyét. Ha azonban valami okán mégsem tudunk elég éberek lenni, és fertőzés miatt hasmenés alakult ki, a ProGastro 825 segít.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol