Minden a D-vitaminnal kezdődik

Egészséges bőr, fogak, csontok, immunrendszer, szív, hormontermelés, veseműködés, termékenység... Ezekhez kulcsfontosságú a mindennapi D-vitamin-bevitel. A te napi rutinodnak már a része? Ha esetleg nem, akkor kattints, sok újdonságot fogsz olvasni cikkünkben.

Minden a D-vitaminnal kezdődik

Van-e olyan folyamat a testben, amelyre nincs hatással a D-vitamin? Talán könnyebb erre a kérdésre válaszolni, mint sorra venni mennyi mindent segít, támogat, tart rendben, ha a szervezetünkbe minden nap elegendő D-vitamin jut. Nem hiába hangoztatják, hogy a D-vitamin az új C-vitamin. A teljesség igényével pár mondatban mindenre kitérünk, ami igencsak megerősít majd téged abban, hogy holnap se felejtsd el bevenni. Felkészülni...rajt!

A BŐR és a D-vitamin

A D-vitamin képzésének egy része a bőrben zajló folyamat. A napi 10-30 perces, a bőr 15%-át ( arc, karok, vállak) érintő napsugárzás nem növeli a bőrrák kockázatát. Ennél hosszabb, védelem nélküli napozás azonban nem ajánlott. Az alacsony D-vitamin szint a túlzott napozással együtt növeli a bőrrákok kialakulásának kockázatát.

A CSONTOK és a D-vitamin

A D-vitamin szerepe a csontrendszerben az, hogy biztosítsa a kalcium-ellátottságot a csontok számára. Ezt úgy éri el, hogy ha alacsony a vérben a kalciumszint, akkor növeli a kalcium felszívódását a bélből. A szervezet aktuális D-vitamin-szintjének megfelelően változik a napi kalciumszükséglet is. Az ajánlott kalciummennyiség csak normál D-vitamin-szint esetén elegendő. Tehát, ha valaki D-vitamin-hiányos, a kalcium bevitelt is növelni kell, mert csontvesztés alakulhat ki és ezzel fokozódik a csonttörés kockázata.

Az IMMUNRENDSZER és a D-vitamin

Az immunválasz szabályozásában a D-vitamin fontos szabályozó szerepet tölt be. Hiánya hozzájárulhat autoimmun betegségek kialakulásához. Ezen betegségek kezelésében a D-vitamin adagolásának fontos szerepe van.
Tehát a megfelelő D-vitamin-szint fenntartása csökkenti az autoimmun betegségek kialakulását is.

A SZÍV és ÉRRENDSZER kapcsolata a D-vitaminnal

D-vitamin hiánya miatt anyagcsere-változások jönnek létre, ami eltérést okozhat a szívizomzat illetve az erek szerkezetében. Emelkedhet a vérnyomás és a cukoranyagcsere is kedvezőtlen irányba változik.

Az ENDOKRIN RENDSZER és a D-vitamin

A D-vitamin aktív formája egy szteroid hormon, mely hatással van több hormon működésére is.
A II. típusú cukorbetegségben D-vitamin-hiány esetén az inzulint termelő sejtek aktivitása csökken, kevesebb inzulin termelődik, ami miatt magasabb lesz a vérben a cukor. A D-vitamin pótlásával az inzulintermelő sejtek működése fokozható.
Magzati illetve csecsemő-, kisdedkori D-vitamin-hiány pedig növeli az I. típusú cukorbetegség kockázatát. Az I. típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség. A D-vitamin hiánya az immunrendszer működésén keresztül okoz ebben az esetben problémát, így gyorsabban és korábban jelentkezik az inzulintermelő sejtek pusztulása. Ez D-vitamin szedésével kivédhető.

A VESE és a D-vitamin

Az aktív D-vitamin képzése provitaminból a vesében fejeződik be. Vesebetegség esetén ez a folyamat nem működik megfelelően, így D-vitamin-hiány alakulhat ki.
Vesebetegeknél a D-vitamin pótlása alapvető és feltétlenül szükséges.

A DAGANATKÉPZŐDÉS és a D-vitamin

A D-vitaminnak daganatellenes hatása van a sejtekre.
A D-vitamin-hiány az emlő és vastagbél daganatok szempontjából jelent rizikótényezőt.
Fontos tény még, hogy a kemoterápiás kezelés is fokozhatja a D-vitamin-hiányt.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol