Milyen gyógyszerek rombolják még a bélflórát?

Csak az antibiotikumkúrával kell vigyáznunk vagy egyéb gyógyszerek is felboríthatják a bélflóránk egyensúlyát? Bizony, a lista folytatódik.

Milyen gyógyszerek rombolják még a bélflórát?

Befejeződött a mikrobiom projekt és feltérképezték az emberekkel együtt élő baktériumokat, melyek fontos szerepet töltenek be a bőrön, a tüdődben és a bélben. Ez ugyanolyan nagy lépés, mint mikor anno elkészítették az emberi géntérképet. Azonban az életmódunk, a gyógyszerek, melyeket szednünk kell pusztíthatják egyedi, jótékony baktériumainkat. Azt már régen tudjuk, hogy az antibiotikum ilyen, de mi van még a listán? Olvass tovább, és megtudod!

2018-ban a Nature folyóiratban megjelent egy tanulmány, melyben 1200 hatóanyag bélbaktériumokra gyakorolt hatását vizsgálták. Az eredmény megdöbbentő: minden negyedik gyógyszertípus antibiotikumhoz hasonló mellékhatást okoz. Elpusztítja a bélben élő baktériumok egy részét, felborítja a bélflóra egyensúlyát. Emiatt megváltozik annak mennyiségi és minőségi összetétele, így nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, meggyengül a bélvédő funkciója.

Lássuk, melyek azok a gyógyszerek, amelyek szintén károsítják a mikrobiomot!

Ilyenek például a savcsökkentők. Hiszen ezek a gyógyszerek csökkentik a gyomorban a savas kémhatást, így lehetőséget teremtenek arra, hogy olyan kórokozók is bekerüljenek a bélrendszerbe, melyek a savas hatásra egyébként elpusztulnának. Ezen kívül a közvetlenül is hatnak egyes „jó” baktériumok növekedésére és szaporodására.

A mikrobiomot károsan befolyásoló gyógyszerek közé tartoznak még az ún. non-szteroid gyulladáscsökkentők, melyek használata nagyon elterjedt lázat, fájdalmat, fejfájást csökkentő hatásuk miatt. Nagy részük ráadásul recept nélkül is megvásárolható. (Ilyen például az Aszpirin és az ibuprofén, diklofenak, paracetamol tartalmú készítmények.)

Vannak olyan vérnyomáscsökkentő szerek (kalciumcsatorna-blokkolók) is, melyek mellékhatása, hogy kórós irányba változtatják a mikrobiom összetételét.

Összegzésül:

Az antibiotikumok mellett a savcsökkentők, non-szteroid gyulladáscsökkentők, egyes vérnyomáscsökkentők azonos, bélbaktériumokat károsító mellékhatással rendelkeznek. Ne feledd, hogy a mikrobiomod összetétele egyedi, csak rád jellemző. Megfelelő összetétele és sokfélesége a bélvédő funkciójának ellátásához nélkülözhetetlen. Összetételének megváltozása hatással van egészségedre is.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol