Mi történik a D-vitamin-hiányos szervezetben?
Magától értetődik, hogy a D-vitamin pótolható. De mennyi idő alatt? Mivel is pontosan? És mennyire kell komolyan venni a hiánya által okozott károkat? Jönnek a válaszok.

A D₃- vitamin több egy egyszerű vitaminnál, hormonként viselkedik a szervezetben és számos folyamat nélkülözhetetlen része. Most bemutatjuk neked működését, pótlását és a hiányállapot velejáróit is. Olvass tovább!
„Megkülönböztetünk D₂- és D₃-vitamint.”
A D- vitamin szerkezetileg kalciferol, és két típusát különböztetjük meg, a D₂- és a D₃-vitamint.
A D₂- vitamin növényi elővitaminból képződik UV-B sugárzás hatására, míg a D₃ (kolekalciferol) -vitamin állati eredetű 7-dehidro-koleszterinből UV-B hatására először D₃ elővitamin, majd D₃ -vitamin képződik.
„Étkezésünkkel is segíthetjük D-vitamin-szintünk helyreállítását.”
A D-vitamin-szükséglet biztosítására az étkezéssel bevitt D-vitamin nem.
D- vitaminban gazdag ételek a zsíros halak, halmáj, tojássárgája, valamint a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek.
„A D-vitamin-hiány égövi sajátosság.”
Magyarországon napi 15 perces direkt napfény, mely a fedetlen arcot és végtagokat éri délelőtt 10 óra és délután 15 óra között, elegendő a megfelelő mennyiségű D- vitamin képződéséhez. Azonban október és március között ezen az égövön a napsugárzás ereje sajnos nem elég, így áprilisra D-vitamin-hiány alakulhat ki szervezetünkben. Ennek megelőzésére a téli, kora tavaszi hónapokban D-vitamin-pótlás ajánlott.
„A hiányos állapot és a túlsúly összefügg.”
Akiknek már kialakult D-vitamin hiánya van, azoknál a pótlás egész évben szükséges. A D-vitamin hiányos állapot a szervezetre nézve káros, romlik az immunrendszer működése, a hormonális működés, zavart szenved a csontanyagcsere. Túlsúlyos embereknél jóval gyakoribb a D-vitamin hiánya. Több vizsgálat is azt igazolta, hogy esetükben a D-vitamin pótlása segítette a fogyást is.