Mi történik a D-vitamin-hiányos szervezetben?

Magától értetődik, hogy a D-vitamin pótolható. De mennyi idő alatt? Mivel is pontosan? És mennyire kell komolyan venni a hiánya által okozott károkat? Jönnek a válaszok.

Mi történik a D-vitamin-hiányos szervezetben?

A D₃- vitamin több egy egyszerű vitaminnál, hormonként viselkedik a szervezetben és számos folyamat nélkülözhetetlen része. Most bemutatjuk neked működését, pótlását és a hiányállapot velejáróit is. Olvass tovább!

 

Megkülönböztetünk D₂- és D₃-vitamint.”

A D- vitamin szerkezetileg kalciferol, és két típusát különböztetjük meg, a D₂- és a D₃-vitamint.

A D₂- vitamin növényi elővitaminból képződik UV-B sugárzás hatására, míg a D₃ (kolekalciferol) -vitamin állati eredetű 7-dehidro-koleszterinből UV-B hatására először D₃ elővitamin, majd D₃ -vitamin képződik.

 

Étkezésünkkel is segíthetjük D-vitamin-szintünk helyreállítását.”

A D-vitamin-szükséglet biztosítására az étkezéssel bevitt D-vitamin nem.

D- vitaminban gazdag ételek a zsíros halak, halmáj, tojássárgája, valamint a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek. 

 

A D-vitamin-hiány égövi sajátosság.”

Magyarországon napi 15 perces direkt napfény, mely a fedetlen arcot és végtagokat éri délelőtt 10 óra és délután 15 óra között, elegendő a megfelelő mennyiségű D- vitamin képződéséhez. Azonban október és március között ezen az égövön a napsugárzás ereje sajnos nem elég, így áprilisra D-vitamin-hiány alakulhat ki szervezetünkben. Ennek megelőzésére a téli, kora tavaszi hónapokban D-vitamin-pótlás ajánlott.

 

A hiányos állapot és a túlsúly összefügg.”

Akiknek már kialakult D-vitamin hiánya van, azoknál a pótlás egész évben szükséges. A D-vitamin hiányos állapot a szervezetre nézve káros, romlik az immunrendszer működése, a hormonális működés, zavart szenved a csontanyagcsere. Túlsúlyos embereknél jóval gyakoribb a D-vitamin hiánya. Több vizsgálat is azt igazolta, hogy esetükben a D-vitamin pótlása segítette a fogyást is.Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol