Melyek a leggyakoribb fertőzések óvoda- és iskolakezdéskor?

Alig kezdődött el az óvoda-, iskolaszezon mégis már kétszer otthon kellett maradni a picinek? Ismerős? Láss tovább a tüneteken! Előzd meg a betegségeket!

Melyek a leggyakoribb fertőzések óvoda- és iskolakezdéskor?

A nyári szünidő és pihenés után szeptemberben újra vagy életében először közösségbe megy a gyermek. Ez óriási változás számára, hiszen a sok újdonság, élmény, öröm mellett el kell válni a szülőtől, ami hetekig, hónapokig pszichés stresszként érinti az immunrendszerét. A lelki változás mellett egy új közösségben nagyobb az esélye, hogy új fertőzésekkel találkozzon gyermekünk. Lássuk csak, melyek a leggyakoribb fertőzési helyzetek, betegségek és persze azt is leírjuk, hogyan előzhetitek meg mindezeket!

 

Különösen gyakori ez bölcsödében, óvodában, ahol például a délutáni alvásnál szorosan egymás mellett, egy magasságban fekszenek. A leggyakoribbak a felsőlégúti megbetegedések, melyek cseppfertőzéssel terjednek, és az alvás során nagy valószínűséggel jutnak át a kórokozók egyik gyermekről a másikra.

 

A legenyhébb fertőzés az egyszerű nátha, kevés orrfolyással, láz nélkül.

 

Amennyiben a tünetek súlyosbodnak, köhögés, nehézlégzés, láz jelentkezik. Ilyenkor mindenképpen ki kell venni a közösségből és orvoshoz kell fordulni.

 

Gyakori lehet a hasmenés, hányás, ilyenkor sem szabad közösségbe vinni a gyermeket. Otthoni ápolást igényel.

 

Ezeket a betegségeket megelőzéssel tudjuk ritkítani, még pedig az immunrendszer felkészítésével, erősítésével. Ehhez mindenképpen javasolt a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása, de ősszel és télen multivitaminokra is szükség lehet.

 

Fontos tudni, hogy az immunrendszer 70%-a a bélrendszerben található.

Ami logikus is, hiszen ez 100-szor nagyobb felület, mint a bőrünk, vagyis 100-szor nagyobb felületen érintkezünk a külvilággal általa, 100-szor nagyobb felületen kell védekeznünk a bejutó fertőzésekkel és károsító anyagokkal (vegyszerek, ételadalék, tartósítók stb.) szemben.

A gyomor, bélrendszer védőgátjának fontos része a mikrobiom. Feladatához tartozik a káros anyagok kiszűrése és az immunrendszer serkentése is.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol