Jelszó: immunerősítés

Az immunrendszered egy láthatatlan védelmi rendszer, melynek jelszavát jól őrizd, nehogy illetéktelen behatolók fertőzzék meg a szervezeted! A titkos kódod pedig: immunerősítés. Miként?

Jelszó: immunerősítés

A téli hidegben fel kell készülnöd a fertőzések kivédésére, vagyis meg kell tenned mindent, amivel immunrendszeredet támogatni tudod. Ezt már jól tudod.

Olvashattad sokszor azokat az intelmeket is, hogy alvás-zöldség-gyümölcs-mozgás-stresszkerülés. De mi az, ami elég? Főként mi az, ami kevés? Pontosítsuk!

 

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a megfelelő táplálkozás, kevés szénhidrát, sok zöldség és gyümölcs, melyek biztosítják a szervezeted számára a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és rostokat. Ezeket lehetőleg nyersen fogyaszd, mert a főzéssel a hasznos anyagok mennyisége csökken. Ha nem tudsz a zöldségekből napi 5-6 adagot (1 adag pl. egy alma) elfogyasztani, akkor vitaminkészítményekkel érdemes pótolni.

 

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeres testmozgás, heti szinten 240 perc sport egészségmegőrző hatása nem vitatható. Nagyon fontos az elegendő és pihentető alvás is, napi 8 óra, valamint a stresszhelyzetek kerülése. 

 

Mindezek meglétekor immunrendszered működése megfelelő lesz, a bejutó baktériumok, vírusok ellen a védekező mechanizmusok jól működnek majd. A megfelelő immunrendszeri működés során keletkező molekulák a vérrel eljutnak más szervekhez is, és az ottani immunrendszert is támogatják.

 

Talán már tudod, hogy az immunrendszered sejtjeinek csaknem 80%-a a bélrendszeredben található. Mivel itt az elfogyasztott ételeken keresztül, illetve még sok, egyéb dolog által (ami például előfordulhat a kezeden, mind a szervezetedbe juthat: por, kosz, homok stb) 400 m²-en találkozol a külvilággal, ez logikus is. 

 

Ma már azt is tudjuk, hogy ha a bél védő funkciója károsodik, akkor bejuthatnak a szervezetbe különböző toxinok és olyan molekulák, melyre az immunrendszered gyulladással, allergiás válasszal reagál. Ebben az esetben a korábban már említett molekulák, melyek ilyenkor keletkeznek a “nem egészséges" immunválasszal ugyanúgy eljutnak a távoli szervekhez, ahol szintén gyulladás kialakulását okozhatják.

Milyen hamar károsodhat az bélflórád? Akár azonnal. Ha például egy masszív hashajtáson esünk át műtéti beavatkozás miatt. Ez gyakorlatilag rögtön eltünteti a jótékony baktériumainkat. Egy antibiotikumos kezelés pedig napok alatt fejti ki áldatlan hatását szervezetünkre, hacsak nem szedünk probiotikumot a terápia alatt.

 

A mikrobiom, azaz a bélflórád egészséges összetétele feltétele az immunrendszer jó működésének.

Egyensúlyának fenntartásával, megfelelő táplálkozással sokat tehetsz immunrendszered jó működéséért.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol