Házi kisokos, ha tombol az allergia

Az allergiakészítmények alkalmazásának lehetősége magától értetődik. De mit tehetünk még a tünetek enyhítéséért?

Házi kisokos, ha tombol az allergia

Vannak otthoni praktikák, melyeket megtehetsz azért, hogy a család apraját (és nagyját) kevésbé gyötörje meg az allergiaszezon. Nem szabad alábecsülni ezt a problémát, mert a folyamatos irritációnak kitett szervezet még sérülékenyebbé válhat. Lássuk, mi segíthet, mik az összefüggések!

Újra itt a szénanátha időszaka. A meleg időben egyszerre több növény is virágzik, magas a levegő pollentartalma. Ilyenkor megjelennek a légúti allergiás panaszok is: tüsszögés, orrfolyás, torokfájás, torokviszketés. De szemviszketés, könnyezés, néhányunknál köhécselés, sőt akár asztmatikus légzés is felléphet, vagy gyakran társulnak bőrtünetek is ehhez, az amúgy is tekintélyes listához.
Ha a gyermek már átesett korábban kivizsgáláson és a szülő tudja, hogy gyermeke mire allergiás, akkor érdemes figyelni a pollenjelentéseket. Ugyanis az időjárástól függően a virágzási időszak előbb is jelentkezhet a megszokottnál. Ha az előző évben a gyermekgyógyász vagy allergológus szakorvos már gyógyszert, un. antihisztamint javasolt, akkor érdemes azt elkezdeni, nem kell megvárni a tünetek teljes kifejlődését.

De mit tehetünk mi magunk a mindennapokban?

A szezon indulásakor fontos, hogy a gyermek a lehető legkevesebbet találkozzon az allergénnel. Már a kezdetekkor érdemes gyakran orrmosást végezni tengervizes orrspray használatával, hogy a bejutott polleneket lemossuk a nyálkahártyáról. Ez naponta többször is elvégezhető. A legegyszerűbb módja, ha befújunk a gyermek orrába az orrsprayvel, majd ugyan azt az oldalt ki is fújatjuk vele. Olyan ez, mint mosás után a ruha kiöblítése, hogy a mosószert eltávolítsuk.

Egyébként a gyermek ruháit is érdemes naponta átmosni, átöblíteni, hogy a rajtuk lévő virágpor másnap ne tudjon az orrába, szemébe kerülni.

Szintén enyhítheti a tüneteket a napi hajöblítés is, hiszen ezzel a hajáról is eltávolítjuk a polleneket. A gyakori kézmosás is fontos, hiszen a kézről is bejuthatnak – nem csak a szennyeződések de - a virágporok is.

Erős tünetek esetén a lehető legkevesebbet tartózkodjon a gyermek a szabadban. Viseljen napszemüveget a szem védelmében, hiszen az UV-sugarakon kívül a pollenektől is óvnunk kell a szemet.

Az otthoni szellőztetés lehetőleg szúnyoghálós ablakon történjen, hogy minél kevesebb pollen kerüljön a lakásba.

Akinek orvosa gyógyszereket javasolt (tabletta, orrspray, szemcsepp) azokat feltétlenül szedje illetve használja, a fentebb leírtak elvégzése mellett.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol