Fagyirajongók, figyelem!

Ezt a desszertet - megkockáztatjuk -, mindenki szereti. A nyár elmaradhatatlan édes-hűs kelléke. Bár könnyed finomság, de nem veszélytelen!

Fagyirajongók, figyelem!

Nyáron a fagylalt hűsítő kényeztetés, ezért a nagy melegben gyakran fogyasztjuk. Mire kell odafigyelnünk, hogy ne okozzon panaszokat ez a finomság? Bizony, nem csak a kalóriákra. Következzen most néhány szempont, melyeket érdemes követni!

1. Ha ételérzékenységed- vagy ételallergiád van mindig kérdezz rá, hogy a választott fagylalt tartalmazza-e a rizikós hozzávalót!

2. Csak megbízható helyen vásárolj - mivel a fagylalt kiváló táptalaj lehet számos baktérium számára, az árusító helyeknek meg kell felelniük bizonyos szabályoknak. Pl. a fagylaltpult ne legyen a napon, borítsa egy elhúzható, átlátszó fedél, hogy a különböző rovaroktól, szennyeződéstől, cseppfertőzéstől védve legyenek a fagylaltok.

3. Megolvadt fagyit ne vegyél. Olyat sem, amelyben jégdarabok vannak, mert ez visszafagyasztásra utalhat!

4. Fontos, hogy a pult tiszta legyen és rendezett. Pl. ne egy adagoló kanalat használjanak minden ízhez, hiszen így a fertőzés átvihető egyik fagyiból a másikba. Legyen tégelyenként külön kanál, vagy a lemosáshoz folyóvíz!

5. A fagyizás előtt érdemes a kisgyermekek kezét lemosni, hiszen a fagyi sokszor ráfolyik a kezükre, amit aztán gondosan lenyalogatnak, így számtalan kórokozó kerül a szervezetükbe.

+ 1 ProGastro-tipp: A gyerekek sokszor igazán csak a nyalogatást élvezik. Így lepjük meg őket változatos, egészséges, jeges finomságokkal! Citromos limonádéból, valódi meggyléből, ananászléből is készíthetünk jeges nyalókát.

Az élelmiszer-biztonsági szabályokról részletesebben a NÉBIH oldalán olvashatsz:

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21392/Kerdezz_felelek_Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol