Elemi ismeretek a koleszterinről

Sejtjeink építőanyaga vagy érszűkítő? A választ mindenkinek tudni kell. Sajátítsd el az alapvető ismereteket a koleszterinről cikkünkből!

Elemi ismeretek a koleszterinről

A koleszterin nem csak akkor érdekes, amikor egy kis csillag jelenik meg mellette a vérvizsgálati eredményünkben. Tudtad, hogy nélkülözhetetlen az élethez? Beszéljünk most a koleszterinről! 

 

A vérzsírok egyik formája a koleszterin. Minden emberi sejt termel koleszterint, legnagyobb mennyiségben a májban képződik. Ez teszi ki a vér koleszterinszintjének egy részét, míg másik részét ételeinkkel visszük be a szervezetünkbe.

A koleszterint a vérben ugynevezett lipoproteinek szállítják, melyek zsírból és fehérjéből állnak, a vérzsírokat körbevéve biztosítják a koleszterin áramlását.

A koleszterin fontos építőanyaga minden sejtünknek. Ezen kívül kell az epesavak, a hormonok, a D-vitamin képzéséhez. Vagyis a szervezet működéséhez elengedhetetlen.

Az LDL koleszterin az un. “rossz” koleszterin, mely az erek falára tapadva beszűkíti azokat, és ez ronthatja a véráramlást az agyban, szívben, erekben.

A HDL koleszterin, amit “jó” koleszterinként ismerünk, képes a lerakódott LDL koleszterint visszaszállítani a májba, ahol az újra felhasználásra kerül.

 

Mi okozhat magas koleszterin szintet?

 

Genetikai tényezők is okozhatnak magasabb koleszterinképzést. Ha szüleinknek magas koleszterin szintje van, nagyobb a mi esélyünk is ennek kialakulására. Azonban táplálkozásunk és életmódunk is befolyásolja a koleszterin szintünket. Magas koleszterintartalmú, telített zsírtartalmú, valamint transzzsírokat tartalmazó ételek fogyasztása, a testmozgás hiánya, a dohányzás, mind hozzájárul a magasabb koleszterinszint kialakulásához. Egyes betegségek, mint a diabétesz, az pajzsmirigy alacsony hormonszintjével járó betegségek szintén magasabb koleszterinszintet okoznak.

 

Koleszterinszint-mérés

 

A koleszterin szint vérteszttel mérhető. Nincs kőbe vésett érték, ami ideálisnak számít mivel minden laborban eltérő lehet a normális intervallum. Ez, függ a labor technológiától, ugyanis a levett a vért összehozzák különböző anyagokkal (kémiai anyagokkal), mely eljárás laboronként különböző lehet. Ebből fakad, hogy a kijelölt normál tartomány is laboronként változhat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az egyik laborban jó az eredményünk, másikban viszont már a magas tartományba eshetünk. Az értékünk minden laborvizsgálatnál ugyanannyi, csupán másképp “számolják”, innen fakadhat eltérés látszatra. Mikor megkapjuk a laboreredményünket, azon ott van, hogy mi a normál tartomány alsó és a felső értéke. Ez alapján állapítják meg, hogy mi számít jó koleszterinszintneknek vagy rossznak.Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol