Az „utazók hasmenése” jelenségről

Tényleg létezik az „utazók hasmenése”? Igen. Sőt, lehet te is rendszeresen átesel rajta. Tudj meg többet, nehogy elrontsa a nyaralásod!

Az „utazók hasmenése” jelenségről

Nyaraláskor kicsit kiszakadunk a hétköznapokból. Mindannyian ismerjük, keressük ezt az érzést. Megváltozik az életritmusunk, az étkezésünk, a közegünk. Nem csoda hát, hogy erre a szervezetünk is reagál. Csak épp nem mindig a várt formában. Mennyire komoly, ha a testünk hasmenéssel jelez?

Az "utazók hasmenése" jól ismert egészségügyi veszély. Legtöbben a téli vagy nyári kikapcsolódásuk során élik át ezt a kellemetlenséget, amely akár tönkre is teheti az utazásukat. Fontos, hogy ismerjük a kiváltó okokat és a megelőzés lehetséges módjait, így legtöbbször megelőzhetővé válik a panasz megjelenése. Ha mégis bekövetkezne, alapvető ismeretekkel és egy jól összeállított úticsomag segítségével sokkal könnyebben átvészelhetjük.

Akár 30-50%-kal magasabb a veszély, ha:

Az „utazók hasmenése" (traveller's diarrhea) leginkább a fejlődő országokba, trópusi területekre látogatókat fenyegeti. Ha ilyen helyekre utazol, a hasmenés előfordulásának esélye akár 30-50% is emelkedhet. Tudni kell azonban, hogy ez a veszély kempingezés, táborozás során is fokozott.

A leggyakoribb forrása olyan mindennapi dolgok, mint:

A hasmenés oka legtöbbször fertőzés, amelyet baktériumok vagy vírusok, ritkábban paraziták okoznak. A forrását tekintve a fertőzést elkaphatjuk fertőzött víz és ételek fogyasztásával vagy beteg emberrel történő érintkezéskor is. Persze nem mindig ez az ok, kiválthatják a hasmenést szokatlan ételek is (tengeri ételek, kagyló, különösen nyers állapotban). Szintén veszélyt jelenthetnek a gyorsbüfékben vagy az utcai árusoknál vásárolt élelmiszerek. Hogy a kellemetlenségeket elkerüljük, érdemes indulás előtt tájékozódni a megelőzés lehetőségeiről, továbbá mindenképpen javasolt egy megfelelő gyógyszeres úti csomag összeállítása.

Így állítsd össze a gyógyszeres úti csomagod:

Ebbe a megszokott gyógyszereink mellett, az „utazók hasmenésére” is gondolva a következők javasolhatók:

 • görcsoldó,
 • hasfogó,
 • fájdalom- és lázcsillapítók,
 • probiotikum.

Az utazás során a megelőzés alapelvei a következők:

 • Soha ne igyál csapvizet, csak palackozott vagy forralt vízzel készült italokat fogyassz!
 • Gyümölcsöt csak hámozva egyél!
 • Kerüld a nyers zöldségféléket!
 • Az italodba soha ne tegyél jégkockát!
 • Fogmosáshoz is használj palackozott vagy forralt vizet!
 • Csak forralt vízzel készült teát és kávét fogyassz, szigorúan tej nélkül!
 • Soha ne igyál üvegből, használjon szívószálat!

Az első tünetek és kezelésük, mikor baj van:

Ha mégis jelentkeznek a panaszok, akkor a legfontosabb azt eldönteni, hogy ez "csak" egy nyári hasmenés, mely az utazással kapcsolatos, vagy esetleg komolyabb fertőzés?

Az „utazók hasmenése” az esetek döntő többségében émelygéssel vagy hányingerrel, esetleg hányással kezdődik, majd nagy mennyiségű vizes hasmenés jelentkezik. Láz általában nem szokta kísérni. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, akkor igyál apránként sok folyadékot (amíg hányingered van, addig akár csak kortyonként), mert könnyen kiszáradhatsz és rögtön kezdj diétát.

Az első 4 órában ne egyél lehetőleg semmit! Fontos, hogy az ennél hosszabb éhezés nem indokolt. A diéta az életkornak és az esetleges kísérőbetegségeknek megfelelő legyen. Naponta lehetőleg hatszor egyél, de keveset. Energiában és nyomelemekben gazdag ételeket (gabonatartalmú ételeket, sovány húsokat, gyümölcsöket, zöldségeket, sós kekszeket) fogyassz!

Az energiabevitel a hasmenések után, toleranciától függően emelhető. Kerüld a laktóztartalmú (tejet és/vagy tejtermékeket tartalmazó) ételeket, a koffeintartalmú italokat és a tartósított gyümölcsleveket (ezek súlyosbíthatják a hasmenést).

Amíg gyengének éred magad, addig inkább feküdj vagy pihenj! Ha hasi görcseid vannak, vegyél be görcsoldót! Ha véres a széklet és láz jelentkezik vagy ismert bélbetegséged van, fordulj orvoshoz! Ő majd eldönti a szükséges kezelést. Ilyenkor semmiképpen ne vegyél be hasfogót!

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol