Amit az allergiáról tudni kell: Keresztallergia - 4. rész

Pontosan mi a keresztallergia? Törvényszerű, ha valamire allergiás vagyok, akkor az azzal kapcsolatba hozott ételekkel is vigyázni kell? Bízhatok a netes keresztallergia-listákban? Itt jönnek a válaszok. Elmagyarázzuk. Érthetően, tömören. Olvass tovább!

Amit az allergiáról tudni kell: Keresztallergia - 4. rész

A keresztallergia mérhető, kimutatható és nem kell “látatlanban” tiltólistára tenned bizonyos anyagokat, növényeket vagy ételeket. Csak, ha az valóban indokolt is.Ebben a cikksorozatban részről részre mindent elmagyarázunk az allergiatípusokról egyszerűen, lényegre törően, így erről is. Beszélj a tested nyelvén!

Hogy működik a keresztallergia?

Előfordulhat, hogy akkor is észlelsz allergiás tünetek, amikor a kiváltó anyag, például a pollenek nincsenek a levegőben. Ilyenkor valami más idézi elő a panaszaidat. Ez a keresztallergia-jelenség.
Akkor alakulhat ki, ha az allergiát kiváltó anyaghoz nagyon hasonló allergén kerül a szervezetedbe. Ennyire kis különbségeket nem észlel az immunrendszered, és produkálja a jól ismert allergiás tüneteket.

A légúti allergiás tüneteket okozó pollenekkel kéz a kézben jár az egyes ételek fogyasztásakor jelentkező főleg légút és kevésbé gyakori gyomorban jelentkező vagy bélrendszeri tünet, mely a keresztallergia tipikus példája.
Ilyen lehet a parlagfű allergiásoknál a görögdinnye, sárgadinnye fogyasztásakor megjelenő torokviszketés, hasfájás, hasi görcsök.
Érdekes keresztallergia a latexallergiásoknál előforduló hasi panasz gesztenye, banán, spenót, kivi fogyasztását követően.

Törvényszerűek ezek a plusz érzékenységek?

Jó hírünk van számodra! Nem törvényszerű. Ha parlagfű kikerget a világból, akkor nem biztos, hogy a dinnye is az ellenséged. Mivel egy allergén is több fehérjetípusból áll. Ha például arra a fehérjére vagyunk érzékenyek, mely másban is megtalálható, akkor jelentkezhetnek az eredeti allergiához hasonló tünetek, mint például az említett görögdinnye evése utáni torokviszketés, tüsszögés.

Tesztelhető a keresztallergia is?

A technológia fejlődése hihetetlen a teszteknél is. A vérből végzett allergiatesztek közül már van olyan, ami egy új technológiával méri az allergének szintjét és segít eligazodni a keresztallergiák világában is. Ugyanis képes a fehérjéket szerkezetük alapján egyre jobban elkülöníteni, így könnyebb megtalálni a különböző allergéneknél azokat az azonos vagy nagyon hasonló szerkezetű fehérjéket, melyek keresztallergiát okoznak. A nanotechnológián alapuló allergiavizsgálat nagy segítség az orvosoknak a keresztallergiák pontosabb kimutatásában. És neked is, aki allergiával küzdesz, hogy a felesleges diétákat kikerülhesd. Persze neten rengeteg listát találhatunk a keresztallergiákról. Ez alapján sokan elhagynak bizonyos ételeket elővigyázatosságból, de számos esetben feleslegesen.

A tesztlehetőségekkel kapcsolatban fordulj allergológushoz!

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol