Amit az allergiáról tudni kell: Ételintolerancia - 3. rész

A laktózintolerancia elmúlhat? Egyáltalán hogy alakul ki? Elmagyarázzuk. Érthetően, tömören. Olvass tovább!

Amit az allergiáról tudni kell: Ételintolerancia - 3. rész

Sokakban felmerül a kérdés, hogy ételallergiával vagy ételintoleranciával állnak-e szemben, mikor panaszokat okoz náluk a tejfogyasztás. Kissé összemosódnak a határok és érdekelne a háttér? Indítottunk egy cikksorozatot, amelyben részről részre mindent elmagyarázunk az allergiatípusokról egyszerűen, lényegre törően, így erről is. Beszélj a tested nyelvén!

Mi az ételintolerancia?

Az ételek egyes anyagaira jelentkező fokozott reakció. A leggyakoribb formája a tejcukor-érzékenység vagy laktózintolerancia. Ebben az esetben a tejcukrot bontó enzim kevesebb vagy hiányzik. Így a tejcukor lebontása nem teljes, a normálisnál nagyobb mennyiségű laktózt a bélben lévő jótékony baktériumok fogják lebontani, ami a normálisnál nagyobb gázképződéssel jár, mindez puffadást eredményez. Amennyiben a laktózt lebontó enzimből csak minimális mennyiség van vagy egyáltalán nincs, azonnali hasmenés jelentkezik.

Fontos tudni, hogy az ételintolerancia tünetei dózisfüggőek. Van, akinél pl. 1 l tej fogyasztása esetén jelentkezik tünet, például hasfájás. És van, akinél már 1 dl tej után heves tünetek, hasmenés is előfordulhat.

A diagnosztizálásáról

Az ételintolerancia tünetei nagyon hasonlóak az ételallergiához. Szinte nem is különíthető el.
A vizsgálatoknál az ételalkotóra jellemző specifikus immunglobulin (IgG) kimutatása, illetve egy kilégzési vizsgálattal a széndioxid kimutatása adhatja meg a diagnózist, mely a tejcukor-intolerancia esetén a baktériumok által termelődik. Ételintolerancia esetén is elsődleges, hogy az érzékenységet kiváltó ételt nem szabad fogyasztani.

Elmúlhat?

Fontos tudnunk, hogy az intolerancia sokszor másodlagos jelenség. Ez azt jelenti, hogy valamilyen okból a mikrobiom (bélflóra) összetétele megváltozik, funkciója romlik, tehát védő funkcióját nem tudja ellátni, ezért bejuthat a szervezetbe olyan anyag, ami érzékenységet okozhat.
Tejcukor-érzékenység esetén például a következő eset lehetséges: a bél nyálkahártyája gyulladásba kerül, amit egy bélfertőzés okozott. Így elpusztulnak a tejcukorbontó enzimeket termelő sejtek, és átmeneti tejcukor-érzékenység alakul ki. A bélgyulladás megszűnésével, a bélfal helyreállításával, a bélflóra rendezésével a tejcukorbontó enzimek újra termelődnek és az intolerancia megszűnik.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol