Amit az allergiáról tudni kell: Ételallergia - 2. rész

Mi is az ételallergia? És mik a tünetei, hajlamosító tényezői? Mi különbözteti meg az intoleranciától? Elmagyarázzuk. Érthetően, tömören. Olvass tovább!

Amit az allergiáról tudni kell: Ételallergia - 2. rész

Vajon az alapanyagok minőségének romlása tehet arról, ha valakinél jelentkezik az ételallergia? Vagy velünk születik a hajlam, netalán életformánk váltja ki? Indítottunk egy cikksorozatot, amelyben részről részre mindent elmagyarázunk az allergiatípusokról egyszerűen, lényegre törően. Beszélj a tested nyelvén!

 

Ételallergia vs. ételintolerancia

Az emberek 4-5% -a küzd az ételallergiával. Vagyis egyes ételekre az immunrendszere gyors, allergiás választ ad IgE típusú ellenanyagok nagy mennyiségű termelésével a szervezet védelmében.
Ettől el kell különíteni az ételintoleranciát, mely nem az immunrendszer gyors típusú válasza, hanem a szervezet fokozott reakciója az ételek egyes anyagaira. A leggyakoribb a tejcukor-érzékenység vagy laktózintolerancia. Ebben az esetben a tejcukrot bontó enzim kevesebb vagy hiányzik. Így a tejcukor lebontása nem teljes. A bélben lévő jótékony baktériumok fogják elbontani, ami viszont fokozott gázképződéssel, hasi fájdalommal, hasmenéssel jár.

 

A tünetekről

Az ételallergia esetében azonban az immunrendszer idegennek érzékeli az allergént. Azonnal próbálja a szervezetet megvédeni a „veszélyes” anyagtól. Gyakran megjelenő tünet a hányinger, hányás, hasi görcsök, hasmenés, ezeken kívül a bőrön csalánkiütések jöhetnek ki, melyek viszketnek.
Ételallergia esetén a panaszok hirtelen jelentkeznek és az ételek ismételt fogyasztására visszatérnek.

Az azonnali tünetekért az immunrendszer egyik sejtje, a hízósejt felelős. A belőle kikerülő anyagok, elsősorban a hisztamin, okozzák a csalánkiütést, duzzanatot, mely jelentkezhet az arcon, de a légutakban is.
Ilyen tüneteknél forduljunk azonnal orvoshoz!
Vannak ételek, melyek hisztamint tartalmaznak, így az allergiás tünetek fogyasztásukkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek. Ilyenek pl.: csokoládé, paradicsom, földieper, kagyló.

Régebben fennálló ételallergia esetén gyakoriak az ekcémás tünetek, valamint az asztma, orrfolyás, fejfájás, migrén.

 

Ételallergiára hajlamosító tényezők

Ha a családban előfordul allergia, akkor nagyobb az esély a kialakulására.

Ha valamilyen okból a mikrobiom (bélflóra) összetétele megváltozik, funkciója romlik, védő feladatát nem tudja ellátni, bejuthat a szervezetbe olyan anyag, ami allergiát válthat ki. Ezért fontos megtartani a bélflóra épségét.
Sok tényező ronthatja a bélflórát az antibiotikumon kívül is. Ilyenek a stressz, a gyulladáscsökkentő, savcsökkentő gyógyszerek, mesterséges adalékanyagok, ízfokozók.
A bélflóra épségének megtartásában az élőflórás készítmények használata nagyon fontos.

A leggyakoribb ételek, melyet ételallergiát okozhatnak: tej, tojás, paradicsom, étcsokoládé, eper, málna, kiwi, dió, mogyoró, szója, hal, kagyló, ízfokozók, adalékanyagok.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol