Amit az allergiáról tudni kell: Alapok - 1. rész

Mi is az allergia? És mi köze van az antigénhez? Hogyan lehet, hogy valaki ételekre allergiás, mikor azok tele vannak hasznos vitaminokkal? Elmagyarázzuk. Érthetően, tömören. Olvass tovább!

Amit az allergiáról tudni kell: Alapok - 1. rész

Manapság valóban egyre több ember allergiás? Vagy tartva az allergiától megelőzőleg kerül bizonyos ételeket, körülményeket. Ez vajon indokolt? Indítunk egy cikksorozatot, amelyben részről részre mindent elmagyarázunk egyszerűen, lényegre törően. Beszélj a tested nyelvén!

Allergia 1x1

Az immunrendszer a szervezet védekezőrendszere. Feladata, hogy az idegen anyagokat felismerje, elpusztítsa - például a kórokozókat. Ezen felül a szervezet saját anyagait is fel kell ismernie, hogy a fejlődés során ne tekintse idegennek, ami valójában szükséges, mint például az élelem.

Az allergia az immunrendszer kóros, rossz válasza az antigénre.

Nem minden az, aminek látszik

Antigén minden olyan anyag, amit az immunrendszernek normál esetben fel kellene ismernie. Mégis előfordulhat, hogy nem jól reagál arra, ami káros. De az is megeshet viszont, hogy valamit tévesen idegennek tart, és megpróbálja elpusztítani.

Antigén minden olyan anyag, amit az immunrendszernek normál esetben fel kellene ismernie.

Tehát allergia esetén a védekezőrendszer hibásan reagál, és olyan sejteket is elpusztít, ami a szervezet saját sejtje. Ilyenkor autoimmun betegség alakul ki. Például reumatoid artritis, gyulladásos bélbetegség.
Az élelmiszereket, mint amilyen a tej, nem kellene idegennek tekintenie, mégis ez történhet, és az immunrendszer megpróbálja közömbösíteni, eltávolítani (hányás, hasmenés). Illetve jelzi, hogy „szerinte” veszélyes anyag van bennünk, különböző tünetekkel, mint például csalánkiütés, ekcéma, köhögés, tüsszentés, orrfolyás stb.

Az ételallergia háttere

Ételallergia esetén egészen pontosan az történik, hogy az allergén szájon át bekerül az emésztőrendszerbe. Az immunrendszer idegenként reagál, különböző gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel és tüneteket okoznak. Hasfájást, gázképződést, hasmenést, sok esetben bőrtüneteket is.

Befejezésül

Mivel az immunrendszer sejtjeinek a 70-80% -ka a bél nyálkahártyájában található, sok kellemetlenséget okozhat a tévesen reagáló védekezőrendszerünk. Fontos szerep hárul tehát a bélflóra baktériumaira minden életkorban a bél egészségének, normál működésének védelmében.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol