A szorongás és a stressz hatása a bélflórára

Te is sokszor szorongsz, izgulsz? Tisztában vagy vele, hogy mi történik a bélflóráddal? Ha te is úgy gondolod, hogy a testet és a lelket érdemes együtt kezelni, akkor ez a cikk neked való.

A szorongás és a stressz hatása a bélflórára

Sajnos nem csak felnőttkorban hanem már gyermekkorban is tapasztalhatjuk, hogy gyermekünk szorong, izgul. Kisiskolásoknál, serdülőknél talán jobban észrevehető, többször gondolunk rá. Ezzel a problémával mindig kell foglalkozni, ki kell deríteni az okát, és lehetőség szerint meg kell oldani, ugyanis stressz hatására megbomolhat a bélflóra egyensúlya, valamint az immunrendszer működése is zavart szenvedhet. Ilyenkor nemcsak emésztési panaszok jelentkezhetnek, de a bennünk megbújó kórokozók is gyakrabban aktiválódnak (pl. herpesvirus) és okoznak megbetegedéseket.

Mi történik a bélflórával tartós szorongás esetén?

Stresszhelyzetben a szervezet a felszabaduló stresszhormonok hatására a bélrendszer vérellátása átmenetileg csökken, testünk a létfontosságú szervek felé tereli a vért (szív,agy). Tartós stressz esetén ez krónikus oxigénhiányt okoz, ami káros hatású a bélműködésre és a bélflóra egyensúlyára, sok jótékony baktérium elpusztul. Ezáltal emésztési zavarok jelentkezhetnek, valamint az immunrendszer működése is zavart szenved. Sokszor a panaszok hátterében nem találunk mást, mint az izgulást, szorongást.

Ezekben az élethelyzetekben tehát, fokozottan kell figyelnünk az egészséges bélflóra fenntartására. A szorongás rajtunk kívül nagyobb gyermekünket, párunkat is érintheti. Ezért fontos tudni, hogy a vizsgaidőszakban, munkahelyi stressz, aktív, nagy terheléssel járó versenysport esetén is megbomolhat a bélflóra egyensúlya.

Klinikai vizsgálatokkal megfigyelték, hogy a vizsgákra készülő fiataloknál 2 hónapig tartó élőflórás kúra mellett kevesebbszer és enyhébben jelentkeztek betegségek. Ennek oka, hogy a külsőleg bevitt jótékony baktériumok fenntartották a bélflóra egyensúlyát, ami az immunrendszer egészséges működéséhez nélkülözhetetlen.

Hogyan hatnak a jótékony baktériumok az immunrendszerre?

A bélflóránkban található jótékony baktériumok sokféle módon avatkoznak be védekezőrendszerünk működésébe. Egyesek a szájon keresztül bejutott idegen anyagokat „odaviszik, bemutatják” a védekező sejteknek, hogy azok felismerjék őket. Mások utasítják a bélhámsejtek speciális csoportját, hogy a káros (veszélyes) baktériumok ellen termeljenek anyagokat.
Olyan jótékony baktériumaink is vannak, melyek megakadályozzák hogy káros, allergiás reakciót kiváltó idegen anyagok bejussanak a vérbe. Több olyan baktérium is van, mely képes fokozni a nyálkahártyák fő védő ellenanyagának ( Ig A) a termeltetését, míg mások gyulladáscsökkentő anyagokat termeltetnek az immunrenszerhez tartozó sejtekkel.

Ez a kapcsolat az immunrendszer és a bélflóra között életünk végéig megmarad, ezért van az immunsejtek 70-80%-a a bélrendszerben, és ezért mondhatjuk azt, hogy az egészséges bélflóra nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Vigyázz rá!

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol