A legújabb eredmények a mikrobiom és a várandósság, szülés kapcsolatáról

Egyre több tanulmány foglalkozik a mikrobiom, az az a bélflóra működésével, feladataival. Meglepő, hogy mennyi folyamat kulcsfontosságú szereplője. Így van ez a várandóssággal és a szüléssel is. Ha babát vársz vagy tervezel, ez a cikk fontos, új dolgokra hívhatja fel a figyelmed.

A legújabb eredmények a mikrobiom és a várandósság, szülés kapcsolatáról

A testünk csodálatos dolgokra képes. Már maga az lenyűgöző, amilyen kifürkészhetetlenül összetett a működése, vagy a teljesen egyedi génkészletünk. De mindenek felett az a legvarázslatosabb, ahogyan egy élet fogan, majd fejlődik édesanyja méhében, amelyre szintén minden folyamat hatással van, ami a mamájában történik. Nem meglepő hát, hogy a várandósok bélflórájának, az az a mikrobiomnak összetétele is kiemelt fontosságú a terhesség és a születés során. Lássuk, miért!

A mikrobiom a velünk együtt élő mikroorganizmusok genetikai állományának összessége. Megtalálhatók a bőrön, szájban, légutakban, nyelőcsőben, gyomorban, hüvelyben - és a belekben. Minden területen más és más az összetétele, 30%-ban genetikailag meghatározott, 70%-ban azonban teljesen egyedi, ránk jellemző.

Összetétele az élet folyamán változik. A változásban a külső körülményeknek nagyon nagy szerepe van.

Fontos:

  • a szülés módja (természetes út vagy császármetszés),

  • táplálás (anyatejes vagy tápszeres)

  • korai életkorban bevitt antibiotikumok,

  • táplálkozási szokások,

  • későbbi életszakaszban szedett gyógyszerek,

  • az antibiotikumok mellett hatással vannak rá még a savcsökkentő készítmények,

  • illetve a cukorbetegségben használt metformin tabletta,

  • a dohányzás és a stressz.

Ezek a külső hatások erősen befolyásolják a bél mikrobiom összetételét, megbontják egyensúlyát, ami lehetőséget teremt olyan baktériumok elszaporodására, melyek szerepet játszanak egyes betegségek kialakulásában.

Most lássuk, a várandósság és a szülés során miért kiemelten fontos a szerepe, épsége!

A velünk élő mikroorganizmusok szoros kapcsolatban vannak a szervezetünkkel, fontos szerepük van az egészség fenntartásában, a szervezet védelmében és az újabb kutatások szerint a várandósság alatt az anyai mikrobiom lényeges szerepet tölt be a magzat immunrendszerének, különösen az idegrendszerben lévő immunsejtek fejlődésében a következő módon.

A bélben velünk élő baktériumok számos enzimet, fehérjéket és egyéb anyagokat termelnek, mint a rövid láncú zsírsavak (SCFA).

Ezek bejutva a keringésbe különböző feladatokat látnak el az emberi szervezetben és természetesen a fejlődő magzatra is hatással vannak. A vér - és nyirokerekkel a placentán keresztül bejutnak a magzat keringésébe, így az agyba is, ahol az idegsejtek és az immunsejtek fejlődésében játszanak fontos szerepet.

Minden tényező, ami károsítja a mama bélbaktériumait hatással van a baba fejlődésére (stressz, különböző gyógyszerek, helytelen életmód és táplálkozás, kevés mozgás, alkohol).

Születéskor pedig a baba bélrendszere gyakorlatilag steril, az első mikroorganizmusokkal a szülés folyamán találkozik, mely az anyai flóra. Ezek a baktériumok lejutnak az újszülött bélrendszerébe, és ott megteremtik a megfelelő környezetet ahhoz, hogy a bél mikrobiom-fejlődése az egészséges irányba indulhasson el.

Ezért nagy jelentősége van annak, hogy a mama bélflórája egészséges legyen a várandósság és a szülés alatt.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol