A hasmenésről

Mi a hasmenés? Könnyű a kérdés? Meglepő, de a legtöbben meggyőződésük ellenére rosszul azonosítják. Te közéjük tartozol?

A hasmenésről

Kezdjük az alapfogalomnál! Ha helyesen tudod, akkor bizony nem csak a vizességre, de a gyakoriságra is gondolsz. Egészen pontos az orvosi megfogalmazás. Azért fontos ezt jól ismerned, mert a hasmenés elsődleges tünete lehet vírusoknak, baktériumoknak, allergiáknak és az irritabilis bélbetegségnek.

Mit nevezünk hasmenésnek?

Ha naponta 3-nál több, a megszokottól hígabb széklet ürül. 4 normál széklet nem nevezhető hasmenésnek és 1 ill. 2 vagy 3 hígabb széklet sem hasmenés.

 

Mi okozhat hasmenést?

 

Leggyakrabban vírusok, baktériumok okozzák a panaszokat. 1 éves kor alatt veszélyes lehet a rotavírusos fertőzés, később, felnőttkorban is előfordulnak calicivírus okozta hasmenések. A baktériumok közül a legismertebb a szalmonellafertőzés. Sok esetben a kórokozók toxinjai károsítják a bél nyálkahártyáját és vannak olyan kórokozók is, melyek toxinjai a véráramba kerülve más szervek betegségét is okozhatják. Kezelésében a probiotikumok, a beleket kímélő diéta, bő folyadék fogyasztása hatásos. Antibiotikumok csak nagyon indokolt esetben alkalmazhatóak.

 

Sok esetben a hasmenés hátterében ételallergia, laktóz- vagy fruktózintolerancia, lisztérzékenység is állhat. Ennek gyanújakor mindenképp orvosi kivizsgálás szükséges.

Vannak olyan immunológiai bélbetegségek (IBD), melyek aktiválódásakor az egyik vezető tünet a hasmenés. És van olyanok, melynek hátterében nem látható elváltozás a bél belsejében, viszont rendszeresen megjelenik a hasmenés. Ez az Irritábilis Bélbetegség (IBS).

 

Gyakran antibiotikumok mellékhatásaként jelentkezik hasmenés. Ezekben az esetekben is probiotikumok használata javasolható. Fontos tudni, hogy antibiotikumos kezelés után sokszor még hetekig, egyes gyógyszerek után hónapokig kimutatható a mikrobiom eltérése.

Ha a fentiek szerint problémát tapasztalsz, ügyelj a testedre! Vedd komolyan és szükség esetén konzultálj orvossal!Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol