A feldolgozott ételek - mi velük a probléma?

Tudjuk, sokszor halljuk, de ideje egyértelműen megfogalmazni, miért nem ajánlottak a szalámik és a konzervek. Itt olvashatod.

A feldolgozott ételek - mi velük a probléma?

A kényelmi termékekben az a vonzó, hogy rengeteg időt spórolhatunk velük. Csak felnyitjuk őket, és már kész is a vacsora. Ökölszabály viszont visszafelé is igaz az életben, miszerint az energia nem vész el, csak átalakul. Vagyis az így nyert idő, bizony valahonnan jön, valahonnan elvész...Vigyázz az egészségedre! Tájékozódj, hogyan hatnak a feldolgozott ételek szervezetedre!

 

Mi számít feldolgozott ételnek?

A feldolgozott ételek azok, melyeket nem frissen fogyasztunk, hanem valamilyen előkezelésen mennek keresztül, mint szárítás, füstölés, sózás, valamint a konzerv ételek is ide sorolhatjuk.

Ide tartoznak még a kolbászok, szalámik, sonkák, az előkezelt szalonnák, füstölt húsok, szárított húsok.

Azonban a hús felszeletelése és a hús lefagyasztása nem számít előkezelésnek.

 

Életvitel és a feldolgozott ételek kapcsolata

Azoknál, akik előkezelt ételeket gyakran fogyasztanak gyakoribb egyes krónikus betegségek előfordulása de ez nem jelenti azt, hogy ezeket a betegségeket ezen ételek fogyasztása okozná. Inkább azt mondhatjuk, hogy az előkezelt ételeket fogyasztók között több a túlsúlyos, keveset mozgó, dohányzó ember.

A gyakrabban előforduló krónikus betegségek a következők: magas vérnyomás, krónikus tüdőbetegség, szívbetegségek, bél- és gyomordaganatok.

 

A feldolgozott ételek hatása a szervezetre

Az előkezelt, feldolgozott ételek számos olyan kémiai anyagot tartalmaznak, melyek károsítják a belekben található “védőgátat”, a mikrobiomot. Ezzel csökkentik a bél nyálkahártya védő funkcióját, gyulladásos reakciót okoznak, melyek tovább károsítják a bélrendszert. Ezen anyagok felszívódnak, bekerülnek a vérbe és más szervekben is, így gyulladásos károsodásokat okozhatnak egyéb területeken is.Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol