A D-vitamin hatásos lehet a szívkárosodás megelőzésében és gyógyításában

A D3-vitamin szignifikáns mértékben képes helyreállítani a szív- és érrendszeri rendszerben keletkezett károsodásokat, amelyeket okozhat magas vérnyomás vagy cukorbetegség. Olvasd el hogyan!

A D-vitamin hatásos lehet a szívkárosodás megelőzésében és gyógyításában

Az Ohio-i egyetem kutatói feltárták, hogy a D3-vitamin szignifikáns mértékben képes helyreállítani a szív- és érrendszeri rendszerben keletkezett károsodásokat, amelyeket okozhat magas vérnyomás, cukorbetegség vagy érelmeszesedés.

A kutatás összefoglalója a International Journal of Nanomedicine folyóiratban jelent meg. „A D-vitamint általában a csontokkal hozzuk összefüggésbe, de az utóbbi években több kutatás is alátámasztotta, hogy a szívinfarktust szenvedő betegek nagy részénél a D3-vitamin szintje alacsony, vagyis az alacsony D-vitamin koncentráció fokozta a szívinfarktus kockázatát.

"Ebben a kutatásban nanoszenzorokat használtak, hogy feltárják annak az okát, hogy milyen mechanizmus áll a D-vitamin kedvező szív- és érrendszeri hatásának hátterében" – mondta a kutatás vezetője. A kutatócsoport egyedi módszert dolgozott ki a D3-vitamin hatásának nyomon követésére a szív- és érrendszerben létfontosságú szabályozó szerepet betöltő endothel sejteken.

  • A vizsgálat eredménye alátámasztja, hogy a D3-vitamin jelentősen fokozza a nitrogén-oxid termelését, ami a vérkeringés legfontosabb szabályozó molekulája és alapvető szerepe van a vérrögök keletkezésének megelőzésében.

 

  • Emellett a D3-vitamin szignifikáns mértékben csökkentette az oxidatív stressz szintjét a szív- és érrendszerben. Az oxidatív stressz a szervezetben a szabadgyökök hatására bekövetkező károsodást jelent.

A kutatás legfontosabb eredménye az, hogy a D3-vitamin kezelés jelentős mértékben képes helyreállítani a szív- és érrendszer rendszer károsodását és csökkenteni a szívinfarktus kockázatát.

„Nincs túl sok, sőt alig van olyan jelátviteli útvonal és hatóanyag, ami a szív- és érrendszer endothel sejtjeit képes lenne helyreállítani, és a D3-vitamin egy ilyen molekula” – mondta Dr. Malinski.

„Ez egy rendkívül olcsó terápiás lehetőség a szív-érrendszeri károsodások kezelésére, amihez nem is kell új gyógyszert kifejleszteni.”

Ez a kutatássorozat az első, amely azonosítja a D3-vitamin által kiváltott molekuláris mechanizmust, amely döntő szerepet játszik a károsodott endothelium helyreállításában. A vizsgálatokat hypertoniás sejtmodelleken végezték, de az eredmények ennél sokkal szélesebb körben alkalmazhatóak lehetnek, akár az összes ischémiás szívbetegség (a szív elégtelen vérellátásával járó állapot) kezelésében.

A kutatók véleménye szerint a D3-vitamin klinikai jelentőségére nagyobb figyelmet kell fordítani, különösen:

  • a szívinfarktus,
  • a stroke terápiájában,
  • az érbetegségek,
  • a cukorbetegség,
  • és az érelmeszesedés kezelésében is.

Ezt az ajánlást számos klinikai vizsgálat is alátámasztja, amelyek igazolják, hogy a D3-vitamin nagyobb dózisai rendkívül előnyös hatásúak a szív- és érrendszer működési zavarainak kezelésében. 

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol