A betegség a belekben lakozik. És a hangulat?

Ismered azt a viccet, hogy azt mondja a bél az agynak…? Ha nem, akkor feltétlenül olvasd el ezt a cikket, hiszen ez nem csak egy viccben történhet meg. A bél és az agy valóban beszélgetnek. Mit gondolsz, vajon mit mondhatnak egymásnak? Vigyázz, a bélflórád sosem hazudik!

A betegség a belekben lakozik. És a hangulat?

A te agyad jóban van a beleiddel? Fontos feltenni ezt a furcsa kérdést, hiszen megannyi titkos kapcsolat van a testünkön belül, melyet csak részben vagy még egyáltalán nem térképeztünk fel. Jó viszonyuk ezért kiemelten fontos. Mivel mára egyértelmű, nagy hatással vannak egymásra. Egy-egy betegség vagy rossz hangulat kulcsa lehet viszonyuk. Lássuk csak, hogyan suttognak a szerveink egymással annak érdekében, hogy szervezetünkben minden zavartalanul működjön.

A bélben élő mikrobák hasznos társaink, nélkülük nagy bajban lennénk. Fontos feladatuk van a bélfal egészségének megőrzésében, a gyulladások kivédésében, a bélben lévő immunsejtek működésében, a tápanyagok lebontásában, felszívódásában, a vércukorszint szabályozásában.
Azt is sejteni lehetett, hogy kapcsolatban van az agyunkkal is. Mindenki észlelte már magán, hogy stressz hatására bélpanasz akár hasmenés jelentkezik, vagy emésztési probléma, puffadás miatt feszült, szorongó lesz.

Ez azt jelenti, hogy a bél és az agy beszélgetnek? Igen.

Ez a beszélgetés a bolygóidegen keresztül valósul meg. Az ideg információkat szállít az agy felől a bélrendszernek. A bolygóideg (X. agyideg, Nervus vagus ) végzi a zsigerek beidegzését, így a nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbél beidegzését is. Például, ha valaki intenzív agyi munkát végez (vizsgára készül stb.), az agy vérellátása fontos, ezért a szervezet utasítást küld a bélrendszerbe, hogy csökkentse annak vérellátását, mert arra máshol van most szükség. Ilyenkor a bél kevesebb vért kap. Ez történik sportoláskor is, amikor az izmoknak van szüksége nagyobb mennyiségű vérre, ilyen esetekben is lecsökken a bél vérellátása.
A folyamat visszafelé is működik, a beleket behálózó idegrendszer is küld információkat az agynak, melyek befolyásolhatják hangulatunkat. Ez magyarázza azt, hogy bélbetegeknél gyakoribbak a szorongások, illetve a depresszió előfordulása.

A bél és agy tengely kutatása az elmúlt években nagyon intenzív. A bélflóra genetikai vizsgálatával összefüggéseket találtak a bélflóra bizonyos eltérései, a szorongás, depresszió, Parkinson- kór, Alzheimer- kór között.

Izgalmas tudományos áttörések előtt állunk. Hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy az egyensúlyban lévő bélflóra szerepe egészségünk megőrzésében nagyobb, mint eddig gondoltuk.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol