A bél mikrobom és az immunrendszer

Te tudod, hogy mi az a mikrobiom és hogyan segít a járvány elleni védekezésben? A kutatások szerint kiemelt a mikrobiom javításának fontossága, mely az immunrendszer támogatásával, a felülfertőződés elleni védelemben játszik fontos szerepet. Olvasd el hogyan!

A bél mikrobom és az immunrendszer

Nem vagyunk egyedül a bőrünkben. Több baktérium, vírus, gomba él velünk, mint a saját sejtjeik száma. Ezek a mikroorganizmusok ott vannak minden felületen, ahol a külvilággal érintkezünk, a bőrön, szájban, fülekben, gyomor-bélrendszerben, húgyutakban, hüvelyben. A mikrobiom ezen mikroorganizmusok együttes genetikai állománya.

 

A bélben élő baktériumok segítenek az emésztésben, részt vesznek az immunrendszer működésének szabályozásában, vitaminokat termelnek (B és K vitamin),részt vesznek a kórokozókkal szembeni védekezésben.

 

Az immunrendszerünk 70-80%-a a bélrendszerben található. A mikrobiomnak fontos szerepe van az immunrendszer fejlődésében, működésében. A bélrendszerben lévő immunrendszer állapota , megfelelő válaszreakciója nemcsak a bélgyulladások és ételallergiák esetén fontos, hanem szabályozó szerepe van az egész szervezet védekezésében, így pl. bél-tüdő tengely kapcsán fontos szabályozó szerepe van a légúti immunrendszer működésében is, vagyis a légúti védekezésben is.

A COVID-19 járvány idején is nagyon fontos az immunrendszer megfelelő működése. 

 

A kínai járvány idején összegyűlt tapasztalokat Prof. Tingbo LIANG az első csatlakozott kórház (Zhejiang University School of Medicine) igazgatója irányításával az orvosok a COVID-19 Megelőzése és Kezelése kézikönyvben foglalták össze. A könyv külön fejezetben tárgyalja a bél mikrobiom és a táplálás témakört COVID-19 fertőzött betegeknél.

Kiemelik a mikrobiom javításának fontosságát, mely az immunrendszer támogatásával, a felülfertőződés elleni védelemben játszik fontos szerepet.

Fontos szabályok

  • Gyakori kézmosás szappannal és vízzel, vagy alkohol alapú kéztisztítóval.

 

  • A száj és az orr eltakarása a könyökkel vagy szövettel, ha valaki köhög vagy tüsszent.

 

  • A szem, az orr és a száj érintésének elkerülése, ha a kéz nem tiszta.

 

  • Kerülni kell a szoros érintkezést a betegekkel.

 

  • Tisztítani és fertőtleníteni kell azokat a felületeket, amelyeket gyakran megérintenek az emberek.

 

  • Ha beteg valaki, akkor maradjon otthon és ne menjen a munkahelyére, az iskolába és nyilvános területekre.

 

  • Tartani kell a 2 méter távolságot másoktól.

 

  • Láz, köhögés és légzési nehézség esetén mindenki forduljon az orvosához.
Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol