A baba legelső lépései az egészséges bélflóra felé

Vajon a baba bélflóráját is a gének determinálják? Vagy a várandósság határozza meg, netalán az újszülöttkori táplálkozás? Most megtudhatod!

A baba legelső lépései az egészséges bélflóra felé

Egyre több információnk van a baba-mama szervezet szövevényes kapcsolatáról. A lenyűgöző kötődésről, összefüggésekről. Hogy a legapróbb részletekig hatással van az anyuka teste a magzat, később kisbaba testének kifejlődésére. Nem csak a gének számítanak hát. Azt tudod például, hogy a bébik bélflórája mikor és hogyan alakul ki? Most erről olvashatsz.

 

A mama bélflórájának és a baba idegrendszerének kapcsolata

A várandósság alatt a mama bélflórájának egészségesnek kell lennie, hiszen az itt található jótékony baktériumok olyan anyagokat is termelnek, melyek bejutnak a kismama vérébe, a placentán keresztül pedig a babába. Ezeknek az anyagoknak fontos szerepe van a baba idegrendszerének fejlődésében.

 

Az első 4 forrás

A természetes szülés során a baba bőre, valamint és a száján keresztül a bélrendszere érintkezik az anyai hüvely- és bélflórával. Ezzelés elkezdődik a baba saját bélflórájának a fejlődése. A születés utáni 5 percben a baba bélflórája a mama hüvelyi flórájával szinte azonos, majd az anyai bélflórából szerzett baktériumok is megtelepednek és szaporodni kezdenek.

Ezekhez társulnak még az anya bőréről származó baktériumok, valamint az anyatejben lévő prebiotikumok, melyek nélkülözhetetlenek a baba flórájának fejlődésében.

Fontos tudni, hogy a megfelelően kialakuló bél mikrobiom nagy hatással van az immunrendszer fejlődésére, csökkenti egyes immun- és anyagcserebetegségek kialakulásának esélyét, pl. allergia, asztma, ekcéma, I. típusú cukorbetegség.

 

Mivel tud segíteni az anyuka?

  • A babavárás alatt is figyelj bélflórád egyensúlyára megfelelő étkezéssel, életmóddal, jó minőségű élőflórás készítmény használatával.

 

  • A természetes szülést részesítsd előnyben, amennyiben egészségügyi okok ezt nem akadályozzák. Császármetszéssel született babáknál a bélflóra kialakulása más úton történik, hiszen nem a mama, hanem a környezet, baktériumai lesznek többségben.

 

  • Anyatejes táplálással tovább biztosítjuk a baba bélflórájának fejlődését, lehetőséget adva az immunrendszer megfelelő kialakulásának.

 

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol