Mit tegyünk, ha gyermekünknek hasmenése van?

A hasmenés a gyermekkor velejárójára. Szinte nincs olyan gyermek, aki legalább egyszer - de akár többször - ne esett volna át egy hasmenéses fertőzésen csecsemő-, óvodás vagy iskolás korában. Inkább egy kellemetlen és zavaró probléma ez, ami kevés esetben fordul veszélyessé. A fokozott figyelem - mint minden betegségnél - azonban itt is nélkülözhetetlen.

Mit tegyünk, ha gyermekünknek hasmenése van?

Mit tegyünk, ha gyermekünknek hasmenése van?

A hasmenés a gyermekkor velejárójára. Szinte nincs olyan gyermek, aki legalább egyszer - de akár többször - ne esett volna át egy hasmenéses fertőzésen csecsemő-, óvodás vagy iskolás korában. Inkább egy kellemetlen és zavaró probléma ez, ami kevés esetben fordul veszélyessé. A fokozott figyelem - mint minden betegségnél - azonban itt is nélkülözhetetlen. 

Nincs is annál rosszabb érzés egy szülő számára, amikor kisgyermeke valamilyen betegségtől szenved. Ilyenkor mindannyian próbáljuk a lehető leggyorsabban megoldani a problémát és enyhíteni a fájdalmakat. A hasmenés gyerekeknél egy gyakori nyavalya, amelyet - a vele járó tünetek pontos ismeretében - otthon is tudunk kezelni.

Cikkünkben kitérünk a gyermekkori hasmenés legtöbb aspektusára:

 1. Mit tekinthetünk hasmenésnek?
 2. A hasmenés okai gyermekeknél
  • Fertőzés vagy vírusok
  • Ételallergia vagy intolerancia
  • Antibiotikum kúra következménye
 3. Milyen tünetekkel jár a hasmenés gyerekeknél?
 4. Az akut, enyhe, gyermekkori hasmenés otthon is kezelhető
  • A folyadékpótlás a legfontosabb
  • Hasmenés diéta - nem koplalás - tartása
  • Természetes élőflórás készítmények a beleknek
 5. A hasmenés megelőzése gyerekeknél
  • Rendszeres kézmosással
  • Immunerősítéssel

Mit tekinthetünk hasmenésnek?

A hasmenés egy sokakat érintő betegség, amely gyermekeknél valamivel gyakrabban fordul elő, mint a felnőtteknél. A naponta többször (minimum 3 alkalommal), híg állagban távozó széklet valójában a szervezet megküzdési stratégiája, amelynek segítségével a kórokozóktól igyekszik minél hamarabb megszabadulni. 

A legtöbbször sárgás színű, folyékony bélsár jellemzően pár napig, de maximum két hétig tart és gyermekek esetében együtt járhat lázzal, hányással, rossz közérzettel, súlyosabb esetben kiszáradással. Amennyiben a hasmenés a két hetet meghaladja, akkor nagy valószínűséggel valamilyen krónikus betegség áll a háttérben.

Fontos tudni, hogy a székletürítés gyakoriságát a gyermekek életkora és táplálkozási szokása befolyásolja. A csecsemők például naponta 3-10 alkalommal is üríthetnek, az anyatejes táplálás esetében pedig a végtermék folyékony állagban távozik a baba szervezetéből. Egy egészséges kisbabának jó a kedve, van étvágya, és mentes egyéb tünetektől.

A fentiekből adódóan tehát a csecsemőknél akkor beszélhetünk hasmenésről, ha a székletürítés napi átlagos száma megduplázódik, idősebb korú gyerekeknél pedig naponta háromnál több alkalommal jelentkezik a korábban leírt formában.

 

A hasmenés okai gyermekeknél

hasmenés okai többfélék lehetnek, amelyek gyermekek esetében az alábbiak lehetnek.

Vírusos és bakteriális hasmenés 

A vírusok közül a leggyakrabban a rotavírus, a calicivírus és az adenovírus ütheti fel a fejét. Ezek a kórokozók gyermekközösségekben - bölcsődében, óvodában, iskolában, de akár még a játszótéren is - könnyen terjednek főleg a tél végi, tavaszi időszakban. 

Komolyabb aggodalomra nincs különösebb okunk, mert általában a tünetek pár nap alatt megszűnnek. Ám mint minden hasmenésnél, a folyadékpótlásra ez esetben is ügyelni kell, különösen akkor, ha a hasmenést hányás is kíséri.

A hasmenésben szenvedő gyermekek a tünetek ideje alatt fertőzőnek tekinthetők, ezért ebben az időszakban a társaságba járás kerülendő.

A baktériumok közül főleg a szalmonella ütheti fel a fejét a nyári időszakban, amelyet a tojás vagy a tojásból készült ételek okozhatnak. A szalmonella fertőzésre akkor gyanakodhatunk, ha a környezetünkben mások is a hasmenés tüneteit tapasztalják.

Ételallergia vagy intolerancia 

Amikor a gyermekünk eléri a hat hónapos kort és elkezdjük a hozzátáplálást, a széklete is megváltozik. Ha ebben az időszakban észleljük a hasmenést, az akár ételintoleranciát is jelenthet. A híg széklettel egy időben más tünetek, mint például bőrkiütés vagy viszketés is kialakulhatnak. Ilyenkor elsődleges megoldás lehet, hogy az adott ételt kiiktatjuk a kicsi étrendjéből. 

A másik ok, a laktózérzékenység vagyis a tejcukor intolerancia, ami már egészen kicsi korban is előfordulhat. Általában együtt jár hasfájással, puffadással, mocorgó, hangos bélmozgással. Ezek a tünetek további kivizsgálást igényelnek.

Antibiotikum kúra következménye

Az antibiotikumok szintén okozhatnak hasmenést. A tünetek azonban jóval enyhébbek a fent említett okoknál, ráadásul gyors lefolyásúak, az antibiotikum szedésének abbahagyása után néhány nappal meg is szűnnek.

Az ebből adódó panaszokat a bélflóra táplálásával és erősítésével, élőflórás készítmények alkalmazásával lehet enyhíteni.

Milyen tünetekkel jár a hasmenés gyerekeknél?

 A folyós, sárgás színű bélsár mellett a hasmenés mellett más tünetek is felüthetik a fejüket.

A torok lehet vérbő, a bélmozgás fokozódik, a has puffad és gázosodik, valamint az esetek egy jelentős részében a has tapintáskor enyhén vagy mérsékelten nyomásérzékeny.

A másik tünet lehet a gyermek kiszáradása. Ez főleg akkor fordul elő, ha a gyermeknek sokszor van hasmenése, a tüneteket láz, hányás illetve elégtelen folyadékfogyasztás kíséri.

***Gyermekeknél mindig nagyon komolyan kell venni a kiszáradás tüneteit. Ezek a lepedékes nyelv, az aláárkolt szemek, a bőr ráncolhatóságának növekedése, csecsemőknél a kutacs beesetté válása. Súlyos esetben a gyermek zavarttá, tájékozatlanná, aluszékonnyá válhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, feltétlenül forduljunk orvoshoz!***

Az akut, enyhe, gyermekkori hasmenés otthon is kezelhető 

A folyadékpótlás a legfontosabb

A hasmenés gyerekeknél az esetek túlnyomó többségében pár napon belül elmúló akut probléma. A tünetek fennállásáig azonban fokozott figyelmet és kezelést igényel, amelynek első lépése a hasmenés során a szervezetből hirtelen távozó folyadék és sók pótlása.

Bár a folyadékot vízzel és cukrozatlan hideg teával pótolni tudjuk, az ásványi sókat azonban ezek az italok nem biztosítják a legyengült szervezet számára. 

A megoldás a kifejezetten erre a célra készített rehidráló oldatok szájon át történő alkalmazása.

Hasmenés diéta - nem koplalás - tartása

hasmenés diéta természetesen nem jelenti azt, hogy gyermekünket meg kell vonnunk a finom falatoktól vagy csecsemők esetében akár az anyatejtől. 

A rehidráló oldatos kezelés után, valamint ha gyermekünknek ismét visszatér az étvágya, követhetjük a korábban megszokott teljes értékű étrendet. Érdemes azonban kerülni a túl fűszeres, zsíros, zsírban készült ételeket és előnyben részesíteni a sovány húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, joghurtot, rizst és burgonyát.

Ha pedig bebizonyosodott, hogy gyermekünknek nincs laktózérzékenysége, nyugodtan fogyaszthat tejtermékeket is.

Természetes élőflórás készítmények a beleknek

A hasmenés a gyermekek bélrendszerének egészséges, normális működését is megbolygatja, amelynek helyreállítása a felépülés kulcsfontosságú lépése. Antibiotikum kúra következtében pedig a belekben lévő kórokozók mellett, a jó baktériumok is elpusztulnak, amelyek pótlása szintén lényeges. 

A természetes, szervezetünkben is megtalálható összetevőkből készült élőflórás étrend-kiegészítők szedése jótékony hatását a gyermek beleiben fejti ki. Pont ott, ahol ilyenkor a legnagyobb szükség van rá.

A hasmenés megelőzése gyerekeknél

Rendszeres kézmosással

Mivel a gyermekkori hasmenést kiváltó kórokozók általában a gyerkőc piszkos kezéről jutnak a szervezetébe, ezért a megelőzés első lépése a gyakori kézmosás kell legyen.

Természetesen egyik szülőtől sem elvárható, hogy lépten nyomon fertőtlenítse gyermeke kezét vagy azonnal észrevegye, ha a szájukba nyúlnak vagy tesznek valamit. Szülő legyen a talpán, aki állandó készenlétben áll. 

Gyermekeinknek azonban elmagyarázhatjuk, hogy miért olyan fontos a rendszeres kézmosás például a mosdóhasználat után, evés előtt és hozzá szoktathatjuk őket a rutin betartására.

Ugyanilyen fontos továbbá a megfelelően megmosott alapanyagok használata a főzéskor. Az alapos átmosással nem csak a különböző permetszerektől szabadulhatunk meg, de az emberi kezekről a gyümölcsökre, zöldségekre átkerülő kórokozóktól is.

Immunerősítéssel 

Az immunrendszer 70%-a a bélrendszerben található, ezért ha gyermekünk beleinek megadjuk a megfelelő gondoskodást, akkor a szervezete könnyebben veszi fel a harcot a rossz baktériumokkal és vírusokkal.

Tudtad? A bélrendszerünk százszor nagyobb felület, mint a bőrünk, vagyis százszor nagyobb felületen érintkezünk a külvilággal általa, és nagyobb felületen kell védekeznünk a bejutó fertőzésekkel és károsító anyagokkal (vegyszerek, ételadalék, tartósítók stb.) szemben.

Az immunerősítés egyik lehetséges eszköze az egészséges, rostban, a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a probiotikus ételekben (kefir, joghurt, fermentált és savanyított ételek) gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás.

 

Emellett pedig érdemes arra is figyelni, hogy a hasmenés következtében igénybe vett bélflóránkat ellássuk azokkal a jótékony baktériumokkal, amelyek elengedhetetlenek az immunrendszer zavartalan működéséhez. A beleinkben is megtalálható - de hasmenéskor sérült - jó baktériumokat az probiotikus ételek mellett élőflórás készítmények segítségével is pótolhatjuk.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol