Hasmenés diéta: Mit együnk hasmenés esetén?

Hasmenés diéta tudnivalói a gyors felépüléshez. Milyen táplálékot és mikor fogyasszunk? Mit tanácsos elkerülni?

Hasmenés diéta: Mit együnk hasmenés esetén?

A hasmenés szinte egyik pillanatról a másikra képes megváltoztatni a mindennapjainkat. Van, hogy csak pár napig marad, de komolyabb esetben akár több héten keresztül gondot jelenthet. A felépülés egyik kulcsa a táplálkozás, amiben a hasmenés diéta tanácsai lehetnek a segítségünkre. 

Mielőtt azonnal diétába kezdenénk, érdemes megismerkedni a hasmenés definíciójával, kiváltó okaival és tüneteivel, hogy biztosan a megfelelő kezelési módszerhez, táplálékhoz nyúljunk.

Mit nevezünk hasmenésnek?

A hasmenés gyermekeknél, felnőtt és időskorban is egyaránt előforduló emésztőrendszeri betegség. A leggyakoribb tünetei közé a gyomorgörcsök és a híg széklet (naponta minimum 3 alkalommal) tartoznak, amelyek fertőzés esetén akár hányással és hőemelkedéssel is együtt járhatnak.

A hasmenés okai közé többféle dolgot is sorolhatunk. Van úgy, hogy az ember valami olyat eszik, ami nem esik jól a szervezetének, azonban a diszkomfort érzeten kívül komolyabb tüneteket nem tapasztal. A hasmenést viszont általában valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza, amit nem árt komolyan venni. Ezen kívül az emésztőrendszeri problémát valamilyen ételintolerancia, allergia, hosszan tartó stressz esetén vagy antibiotikum kúra mellékhatásaként is tapasztalhatjuk.

Fontos! Bármilyen megoldás alkalmazása előtt feltétlenül járjunk utána annak, hogy mi áll a hasmenés hátterében! 

A hasmenés tüneteinek - a híg széklet és a fájó, mocorgó belek - kezelésére és enyhítésére célszerű a beleinket megnyugtató, szervezetünk felépülését támogató ún. hasmenés diéta elkezdése. Hossza a panaszok fennállásának idejétől és mértékétől függően változik. Vannak azonban olyan alapszabályok, amelyek betartása az esetek többségében megoldást jelenthetnek a kellemetlenségek megszüntetésére.

Hasmenés esetén a folyadék és a sók pótlása a legelső feladat

Hasmenéskor a gyorsan és gyakran távozó, híg széklet miatt szervezetünknek nagy mennyiségű folyadék- és sóveszteséggel is meg kell küzdenie. Éppen ezért a hasmenés diéta legfőbb feladata, hogy pótolja az elvesztett folyadékot és tápanyagokat, valamint a szervezet megváltozott emésztési és felszívódási képességét a megfelelő táplálkozással támogassa. 

A hasmenés - és bizonyos esetekben a vele együtt járó hányás - elsősorban gyermekeknél és időseknél vezethet kiszáradáshoz. Így tehát az ő esetükben a rendszeres itatás fokozott odafigyelést igényel. 

Jó tanács: A hasmenéssel és hányással küzdők sokszor nehezen tudnak pohárból kortyolni. Ilyenkor azzal tudjuk megkönnyíteni számukra az ivást és biztosítani folyadékpótlást, ha kiskanállal vagy szívószállal itatjuk őket.

Az innivaló lehet cukormentes hideg tea, citromos víz, esetleg magnézium tartalmú ásványvíz. Minden esetben kerüljük a cukrozott üdítőitalokat, ugyanis ezek megnehezítik a legyengült emésztőrendszer dolgát, így hosszabbra nyújtva a tüneteket. 

A folyadék mellett a szervezet sókat veszít, valamint többféle vitaminból is hiányt szenved hasmenés esetén. Ahhoz, hogy minél előbb visszarázódjon a normális kerékvágásba, feltétlenül pótolni kell ezeket.

A konyhasó pótlására kielégítő megoldás a sózott zöldségleves - amivel ráadásul a folyadékpótlást is támogatjuk - vagy a natúr, nem olajos, sós kekszek.

A magnézium és a kálium veszteséget pedig 100%-os, esetleg vízzel higított gyümölcslevek fogyasztásával biztosíthatjuk a szervezet számára. Ilyen gyümölcs lehet az őszibarack vagy a narancs, de a paradicsomlé is ideális megoldás.

 

További tippek a sók és vitaminok pótlására:

  • a főtt vagy préselt sárgarépa, mert gyulladáscsökkentő hatással bír
  • a főtt burgonya és leve, mert káliumban gazdag és keményítőt is tartalmaz
  • a banán, mert szintén káliummal látja el a szervezetet

 

A hasmenés diéta tudnivalói

Mivel a táplálkozásunk alapvetően befolyásolja a bélrendszerünk működését és egészségét, felmerülhet a kérdés, hogy “hasmenéskor mit lehet enni?”

Emellett a felépülésünk időtartamát és minőségét javíthatjuk, ha a hasmenés ideje alatt és után figyelünk a megfelelő ételek és italok fogyasztására.

A megbetegedett bélnyálkahártya gyógyulásához idő és türelem szükséges, ezért a hasmenés diéta ételeit és italait fokozottan, lépésről-lépésre, állapotunknak megfelelően vegyük magunkhoz.

Hasmenés diéta lépésről lépésre

Az első napokban  

Eleinte az ember általában még nem kíván semmit, és ez így is van jól. Az étvágytalanság miatti koplalás ilyenkor még rendben van.

A folyadékpótlásról azonban ne feledkezzünk meg! 

Az első két napon érdemes kizárólag folyadékot venni magunkhoz. Amennyiben a hasmenés múlóban van, akkor este egy kevés főtt sós burgonyát megengedhetünk magunknak.

Élőflórás támogatás

Bélrendszerünket már a hasmenés kezdetekor a folyadékpótlás mellett élőflórás készítményekkel is megtámogathatjuk. 

Gondoljunk csak bele! A hasmenés a bélrendszerünket és így a bélflóránkat is alaposan megdolgoztatja, amelynek során kisebb-nagyobb mértékben sérülnek a beleinkben élő jótékony baktériumok. 

A megfelelő gondoskodást a magas csíraszámú és több baktériumtörzset tartalmazó élőflórás étrendkiegészítők alkalmazásával biztosíthatjuk számukra.

Hiszen a kiegyensúlyozott élet a beleinkben kezdődik.

A harmadik naptól, ha a hasmenés szűnőben van

A gyógyulás titka a fokozatosság. A hasmenés tüneteinek enyhülésével és az étvágyunk visszatérésével apró lépésekben visszatérhetünk az egyre szilárdabb, keményítőtartalmú ételekhez. Bánjunk óvatosan a táplálékkal, egyszerre kisebb mennyiségeket fogyasszunk, hiszen a cél egyelőre még az emésztőrendszer kíméletes regenerálódása.

Amit ehetünk:

  • pirítós, pici vajjal és sóval
  • főtt burgonya
  • zsírszegény sajtfalatok
  • könnyű zöldségleves
  • könnyű, cukormentes tea
  • főtt rizs
  • reszelt alma
  • sütőtök (pürésítve)

Tudtad? A reszelt almának különösen fontos szerep jut ebben az időszakban. Pektintartalmának köszönhetően a bél tisztulását és regenerálódását segíti, a benne lévő B-vitamin pedig a tápanyagok felszívódásában vállal feladatot.

 

A hasmenés utáni étkezés aranyszabályai

Miután a hasmenés tünetei megszűntek, továbbra sem érdemes megterhelő, olajos, zsíros, túl fűszeres ételeket fogyasztani legalább a hasmenést követő két hétig. Étrendünkben korlátozzuk a cukor használatát és a tej fogyasztását, mellőzzük a bő zsírban sült ennivalókat és kerüljük a gyorséttermeket is. A tányérra valót készítsük főzéssel vagy párolással.

Amit ehetünk (az előző lista kiegészítéseként):

  • sovány húsok és sajtok
  • gépsonka
  • főtt tojás
  • zöldségek közül brokkoli, cékla, tök, cukkini
  • köles, hajdina, tésztafélék

 

Hasmenés esetén kerülendő ételek

A hasmenés ideje alatt mellőzzük a nehezen emészthető, nagyon magas rosttartalmú, puffasztó hatást kiváltó, irritációt okozó ételeket. A magas laktóztartalmú tejtermékeket is iktassuk étrendünkből, mert ezek szintén tovább bolygathatják a beleinket. 

Kivétel a natúr joghurt és a kemény sajtok. Előbbi a bélflóra helyreállításáról gondoskodik, utóbbi kevés laktózt tartalmaz.

További kerülendő élelmiszerek és alapanyagok:

  • zsíros, olajban sült, túl fűszeres, csípős ételek
  • puffasztó hatású zöldségek a brokkoli, a karfiol, a hüvelyesek, a babfélék
  • koffeintartalmú italok: kávé, energiaital
  • alkohol

A kiegyensúlyozott táplálkozás, az egészséges nyersanyagok használata, a mindennapos zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a rendszeres mozgás és a stressz csökkentése együttesen járulnak hozzá bélrendszerünk egészséges működéséhez. Ha jól bánunk beleinkkel, akkor betegség esetén hozzájárulhatunk a gyorsabb felépüléshez. 



Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol