5 hasznos recept Colitis-el küszködők részére

A colitis ulcerosa, vagyis a fekélyes vastagbélgyulladás a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája. A betegség sok ember mindennapi életvitelét, táplálkozását befolyásolhatja, így segítségül hosztunk pár hasznos receptet!

5 hasznos recept Colitis-el küszködők részére

A fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) elnevezés a vastagbél latin neve colon (kiejtve kolon) és a gyulladást jelentő “itis” (kiejtve itisz) összetételből ered, melyhez a fekélyes (ulcerosa, kiejtve ulceróza) jelző kapcsolódik. A gyulladás a bélfal rétegei közül csupán a nyálkahártyát érinti, a mélyebb rétegeket nem.

  • Hosszanti kiterjedésben a betegség mindig a végbél felől indul és különböző magasságig összefüggően érinti a vastagbelet.

  • Amennyiben csak a végbél betegszik meg, a diagnózis proctitis (kiejtve proktitisz, proktosz=végbél).

  • Kiterjedtebb kórforma a szigmabelet és a vastagbél leszálló szárát is érintő baloldali colitis.

  • A legsúlyosabb betegségforma az egész vastagbelet érinti (pancolitis, kiejtve pánkolitisz, pan=egész). A betegség folyamán a kiterjedés változhat.

Az egyéni tűrőképesség elsődleges szempont, de általános elmondható, hogy a zsíros sajtok, tejföl, tejszín, vaj kerülendőek. A sovány, savanyított tejtermékek, ha nem okoznak panaszt, nem tiltottak, mint például a kefir, natúr joghurt, túró.

Kerülendőek a zsírosabb húsok, füstölt húsok, kolbászok, szalonnák, szalámik. Ugyanez igaz a pékárukra is, a zsírosabb, magas cukortartalmú fajták kerülendőek, mint például sajtos roló, kakaós csiga, lekváros bukta.

Zöldségek közül a hüvelyesek és a káposztafélék általában panaszt okoznak, gyümölcsöknél pedig az apró magvas fajták lehetnek problémásak.

Az olajos magvak magas zsír és rost tartalmuk miatt szintén kerülendőek.

Nos, jöjjön pár hasznos recept:

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • 2 db közepes padlizsán
  • 1/2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál 12%-os tejföl
  • 3 evőkanál light majonéz
  • só, bors

Elkészítés: A padlizsánt 200 fokos sütőben 1 óra alatt megsütjük, majd meghámozzuk. Botmixerrel a húsát összeturmixoljuk, hozzáadjuk a, majonézt, tejfölt és az összenyomott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és az egészet krémesre turmixoljuk. Pirítóssal tálaljuk.

Tonhalas, zöldséges hajdina

Hozzávalók 3 főre:

  • 1 nagyobb tonhal konzerv
  • 1 db hámozott paradicsomkonzerv
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 db közepes méretű padlizsán
  • 120 g hajdina
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors,
  • tandoori fűszerkeverék, curry

Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, feldaraboljuk olajon párolni kezdjük. Ha már félig megpároltuk, hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsom konzervet. Közben sós vízben megfőzzük a hajdinát. Ha a zöldségek megpuhultak, óvatosan belekeverjük a tonhalat és a hajdinát, ha szeretjük a csípőset, adhatunk hozzá jalapeno paprikát is.

Cukkini saláta

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej cukkini
  • 1-2 teáskanál olíva olaj
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
  • aszalt paradicsom ízlés szerint
  • 1 db tojás elhagyható kevés parmezán sajt
  • só, bors, oregánó, bazsalikom

Elkészítés: A megmosott cukkinit vágjunk vékony karikákra, vagy szeleteljünk spirálvágóval vékony csíkokra. Hevítsünk fel az olívaolajat egy serpenyőben, tegyük rá a cukkinit, sózzuk, fűszerezzük (bazsalikom, oregánó, bors, ízlés szerint), mehet bele akár zúzott fokhagyma is! Pár perc alatt meg is párolódik, nem kell sok neki. Gazdagítsuk aszalt paradicsommal, és parmezán sajttal. Tálaljuk tojással, vagy grillsajttal, hogy teljes értékű ebédünk legyen!

Spenótos ricottás gomba

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 6 nagy fej csiperke gomba
  • 15 dkg ricotta
  • 25 dkg fagyasztott leveles spenót
  • 2 marék parmezán sajt
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés: A gombákat alaposan megmossuk, ha nem hibátlan, akkor megpucoljuk, fejüket meghámozzuk. A töltelékhez a spenótot kiolvasztjuk, a vizet kinyomkodjuk belőle és egy tálban összekeverjük a ricottával és a zsemlemorzsával, a tetejére parmezánt szórunk. A gombafejeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, sózzuk és megtöltjük a töltelékkel. 200 fokon kb. 30 perc alatt, pirulásig készre sütjük.

Édesburgonya leves

Hozzávalók:

  • 300 g édesburgonya
  • 1 közepes fehérrépa
  • 1 liter zöldségleves
  • 1,5 evőkanál 12%-os tejföl
  • 10 ml olaj

Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, feldaraboljuk, olajon megfuttatjuk. Sóval, chilivel ízesítjük és felöntjük a húslevessel. Ha puhára főtt, hozzáadjuk a tejfölt és botmixerrel pürésítjük, majd összeforraljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol