Közzétéve:

Amit az allergiáról tudni kell: Keresztallergia – 4. rész

A
keresztallergia mérhető, kimutatható és nem kell “látatlanban” tiltólistára
tenned bizonyos anyagokat, növényeket vagy ételeket. Csak, ha az valóban
indokolt is.Ebben a cikksorozatban részről részre mindent elmagyarázunk az
allergiatípusokról egyszerűen, lényegre törően, így erről is. Beszélj a tested
nyelvén!

Hogy működik a keresztallergia?
Előfordulhat, hogy akkor is észlelsz allergiás tünetek, amikor a kiváltó anyag,
például a pollenek nincsenek a levegőben. Ilyenkor valami más idézi elő a
panaszaidat. Ez a keresztallergia-jelenség.

Akkor
alakulhat ki, ha az allergiát kiváltó anyaghoz nagyon hasonló allergén kerül a
szervezetedbe. Ennyire kis különbségeket nem észlel az immunrendszered, és
produkálja a jól ismert allergiás tüneteket.

A
légúti allergiás tüneteket okozó pollenekkel kéz a kézben jár az egyes ételek
fogyasztásakor jelentkező főleg légút és kevésbé gyakori gyomorban jelentkező
vagy bélrendszeri tünet, mely a keresztallergia tipikus példája.

Ilyen
lehet a parlagfű allergiásoknál a görögdinnye, sárgadinnye fogyasztásakor
megjelenő torokviszketés, hasfájás, hasi görcsök.

Érdekes
keresztallergia a latexallergiásoknál előforduló hasi panasz gesztenye, banán,
spenót, kivi fogyasztását követően.

Törvényszerűek ezek a plusz
érzékenységek?


hírünk van számodra! Nem  törvényszerű.
Ha parlagfű kikerget a világból, akkor nem biztos, hogy a dinnye is az
ellenséged. Mivel egy allergén is több fehérjetípusból áll. Ha például arra a
fehérjére vagyunk érzékenyek, mely másban is megtalálható, akkor jelentkezhetnek
az eredeti allergiához hasonló tünetek, mint például az említett görögdinnye
evése utáni torokviszketés, tüsszögés.

Tesztelhető a keresztallergia is?
A technológia fejlődése hihetetlen a teszteknél is. A vérből végzett
allergiatesztek közül már van olyan, ami egy új technológiával méri az
allergének szintjét és segít eligazodni a keresztallergiák világában is.
Ugyanis képes a fehérjéket szerkezetük alapján egyre jobban elkülöníteni, így
könnyebb megtalálni a különböző allergéneknél azokat az azonos vagy nagyon
hasonló szerkezetű fehérjéket, melyek keresztallergiát okoznak. A
nanotechnológián alapuló allergiavizsgálat nagy segítség az orvosoknak a
keresztallergiák pontosabb kimutatásában. És neked is, aki allergiával küzdesz,
hogy a felesleges diétákat kikerülhesd.
Persze neten rengeteg listát találhatunk a keresztallergiákról. Ez alapján
sokan elhagynak bizonyos ételeket elővigyázatosságból, de számos esetben
feleslegesen.

A tesztlehetőségekkel kapcsolatban fordulj
allergológushoz!