Közzétéve:

Amit az allergiáról tudni kell: Ételintolerancia – 3. rész

Sokakban felmerül
a kérdés, hogy ételallergiával vagy ételintoleranciával állnak-e szemben, mikor
panaszokat okoz náluk a tejfogyasztás. Kissé összemosódnak a határok és
érdekelne a háttér? Indítottunk egy cikksorozatot, amelyben részről részre
mindent elmagyarázunk az allergiatípusokról egyszerűen, lényegre törően, így
erről is. Beszélj a tested nyelvén!

Mi az
ételintolerancia?

Az ételek egyes anyagaira jelentkező fokozott reakció. A leggyakoribb formája a
tejcukor-érzékenység vagy laktózintolerancia. Ebben az esetben a tejcukrot
bontó enzim kevesebb vagy hiányzik. Így a tejcukor lebontása nem teljes, a
normálisnál nagyobb mennyiségű laktózt a bélben lévő jótékony baktériumok
fogják lebontani, ami a normálisnál nagyobb gázképződéssel jár, mindez
puffadást eredményez. Amennyiben a laktózt lebontó enzimből csak minimális
mennyiség van vagy egyáltalán nincs, azonnali hasmenés jelentkezik.

Fontos tudni, hogy az ételintolerancia tünetei dózisfüggőek.
Van, akinél pl. 1 l tej fogyasztása esetén jelentkezik tünet, például hasfájás.
És van, akinél már 1 dl tej után heves tünetek, hasmenés is előfordulhat.

A diagnosztizálásáról
Az ételintolerancia tünetei nagyon hasonlóak az ételallergiához. Szinte nem is
különíthető el. A vizsgálatoknál az ételalkotóra jellemző specifikus
immunglobulin (IgG) kimutatása, illetve egy kilégzési vizsgálattal a széndioxid
kimutatása adhatja meg a diagnózist, mely a tejcukor-intolerancia esetén a
baktériumok által termelődik. Ételintolerancia esetén is elsődleges, hogy az
érzékenységet kiváltó ételt nem szabad fogyasztani.

Elmúlhat?
Fontos tudnunk, hogy az intolerancia sokszor másodlagos jelenség. Ez azt
jelenti, hogy valamilyen okból a mikrobiom (bélflóra) összetétele megváltozik,
funkciója romlik, tehát védő funkcióját nem tudja ellátni, ezért bejuthat a
szervezetbe olyan anyag, ami érzékenységet okozhat.

Tejcukor-érzékenység esetén például a következő eset
lehetséges: a bél nyálkahártyája gyulladásba kerül, amit egy bélfertőzés
okozott. Így elpusztulnak a tejcukorbontó enzimeket termelő sejtek, és átmeneti
tejcukor-érzékenység alakul ki. A bélgyulladás megszűnésével, a bélfal
helyreállításával, a bélflóra rendezésével a tejcukorbontó enzimek újra
termelődnek és az intolerancia megszűnik.